Awokado słynie z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy oraz z obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, czego dowiedli uczeni z University Michoacana de San Nicolas de Hidalgo w Morelia w Meksyku, że zawiera antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach – czytamy w „Daily Telegraph”.
Ta wyjątkowość polega na tym, że docierają one do mitochondriów odpowiedzialnych m.in. za śmierć komórek i zapobiegają temu procesowi. Antyoksydanty znajdujące się w innych warzywach czy owocach, np. marchewkach lub pomidorach, nie mają takiego działania. Według uczonych awokado nie tylko ma działanie przeciwstarzeniowe, ale może również chronić przed rakiem.
Badania były prowadzone na drożdżach podanych działaniu żelaza, które jest źródłem dużej ilości wolnych rodników. Antyoksydanty zawarte w oleju z awokado pomogły przeżyć komórkom drożdży. Teraz pozostaje sprawdzenie, czy taki sam mechanizm występuje u ludzi. Uczeni są pełni dobrych myśli.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Wyniki badań uczonych z Meksyku zostały zaprezentowane na dorocznym spotkaniu American Society for Biochemistry and Molecular Biology w San Diego.