Zatrzymuje młodość, chroni przed udarem. Zalety szpinaku
1 Szpinak działa przeciwstarzeniowo. Jest źródłem antyoksydantów (głównie luteiny i betakarotenu) stojących na straży młodości. Poprawia też kondycję mózgu i przeciwdziała chorobie Alzheimera
Shutterstock
2 Pamiętasz rysunkowego marynarza Popeye'a? Jemu szpinak dawał siłę i energię. Takie działanie zielonego warzywa potwierdzają badania naukowe
Shutterstock
3 Szpinak alkalizuje organizm, czyli wpływa na równowagę kwasowo-zasadową
Shutterstock
4 Szpinak obniża ciśnienie krwi
Shutterstock
5 Badania wykazały, że szpinak pomaga leczyć łuszczycę i trądziki. A dzięki działaniu przeciwstarzeniowemu zapobiega powstawaniu zmarszczek
Shutterstock
6 Szpinak powinien być stałym elementem diety sercowców. Lekarze przekonują, że zwalcza miażdżycę, schorzenia serca oraz zapobiega zawałowi i udarowi
Shutterstock
7 Dzięki temu, że obniża poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi cukrzycy oraz pomaga leczyć cukrzycę
Shutterstock
8 Szpinak zawiera mnóstwo żelaza. Na 100 gram przypada aż 2,4 mg żelaza
Shutterstock
9 Dzięki rekordowej zawartości witaminy C (w 100 g jest aż 48,8 mg witaminy C) wzmacnia układ odporności, zapobiegając infekcjom oraz lecząc je
Shutterstock
10 Stoi na straży dobrego wzroku i zdrowia oczu. Głównie dzięki dużej zawartości luteiny
Shutterstock
11 Szpinak bogaty jest w kwas szczawiowy (około 3 g w 1 kg), więc nie jest wskazany osobom cierpiącym na choroby nerek i wątroby. Może też szkodzić osobom w podeszłym wieku
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję