Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko chorób serca o 32 procent - wynika z raportu brytyjskich naukowców. Eksperci z uniwersytetu w Oxfordzie doszli do takiego wniosku po przebadaniu ponad 15 tysięcy wegetarian i niemal 30 tysięcy ludzi, którzy jedzą mięso i ryby. Okazało się, że ta druga grupa częściej zapadała na choroby serca, miała problemy z ciśnieniem i nadwagą oraz nadmiarem złego cholesterolu.

Reklama

Naukowcy przypuszczają, że wynika to z faktu, że dieta wegetariańska jest mniej obfita w tłuszcze nasycone, które zwiększają ryzyko chorób serca. Zwracają jednak uwagę, że wegetarianizm sam w sobie nie zabezpiecza przed tymi schorzeniami. W diecie bezmięsnej jest bowiem wiele potraw bogatych w tłuszcze nasycone.

Na schorzenia serca cierpi w Wielkiej Brytanii ponad 2 i pół miliona ludzi. Każdego roku umiera z tego powodu 94 tysiące pacjentów, więcej niż na jakąkolwiek inną chorobę.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>