Pewnie nieraz słyszałeś, że nie można jeść późnej kolacji, jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę. To bardzo dobre zalecenie dietetyczne, które znalazło potwierdzenie w najnowszym badaniu przeprowadzonym przez amerykańskich naukowców z Medical Chronobiology Programme na Harvard Medical School w Boston, we współpracy z naukowcami z University of Murcia w Hiszpanii.
W badaniu wzięło udział 420 mieszkanek Hiszpanii, które były na 20-tygodniowej diecie odchudzającej. Wszystkie panie jadły posiłki skomponowane w jednakowy sposób - z tych samych produktów o tej samej wartości kalorycznej. Wszystkie podejmowały podobne aktywności, które sprzyjały spalaniu jednakowej ilości kalorii. Jedyną różnicą była pora głównego posiłku. Wolontariuszki zostały podzielone na dwie grupy. Uczestniczki pierwszej jadły obiad o 15.00, zaś drugiej - po 15.00. W czasie tego posiłku panie spożywało 40 proc. dziennej porcji kalorii.
Jak podają naukowcy na łamach "International Journal of Obesity", lepsze efekty odchudzania osiągnęły panie, które zjadły obiad wcześniej. Dlatego zalecają osobom zrzucającym wagę skupienie się nie tylko na tym, by jeść dietetyczne posiłki, ale także na porach dnia, kiedy je spożywają.
Autorzy badania przypominają wcześniejsze ustalenia naukowców. Otóż osoby pracujące na zmiany i jedzące np. w nocy, tyły szybciej niż osoby jedzące w ciągu dnia, mimo że wszyscy spożywali podobną porcję kalorii.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>