Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej ilości posiłków mięsnych w tygodniu. Odnosi się ono również do osób, które na co dzień stosują dietę wegańską lub wegetariańską, a mięso spożywają okazjonalnie.
Pojęcie to zostało użyte po raz pierwszy przez Lindę Anthony w latach 90., jest ono szczególnie bliskie tym, którzy nie stawiają sobie za cel przejście na wegetarianizm, a jedynie chcą się zdrowiej odżywiać.
Dwadzieścia lat temu wegetarianizm był częstym powodem do żartów i drwin - wspomina Charles Banks, dyrektor organizacji The Food People. - Jednak w ostatnim czasie nastąpił bardzo wyraźny zwrot wśród ludzi i zmiana ich postawy w stosunku do jedzenia. Przewidujemy, że wkrótce fleksitarianizm będzie bardzo popularnym kulinarnym trendem - dodaje.
Według badań Pata Crockera i Nettie Cronish, autorów książki "Everyday Flexitarian", ok. 40 proc. Amerykanów stosuje fleksitarianizm. Z kolei jak donosi Vegetarian Research Group na świecie mamy do czynienia z 23 milionami miłośników tego sposobu odżywiania. Jak przewidują kulinarni znawcy z organizacji The Food People do 2015 roku ta liczba znacznie wzrośnie. Ich zdaniem taka dieta jest tańsza, zdrowsza i mniej restrykcyjna niż wegetarianizm czy weganizm.
O fleksitarianizmie zrobiło się głośno w 2009 roku za sprawą kampanii Paula McCartneya i jego córek, którzy ogłosili poniedziałek dniem wolnym od mięsa. Do akcji "Meat Free Monday" zainicjowanej przez muzyka przyłączyło się ponad milion fanów i liczne grono gwiazd, wśród nich Gwyneth Paltrow, Sir Richard Branson, Cameron Diaz i Joss Stone.
Wielu może nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że fleksitarianizm to rodzaj diety wegetariańskiej. Jednak nawet zagorzali znawcy "wege" podkreślają, że wszystko, co prowadzi do ograniczenia spożycia mięsa i jego produkcji ma swoje wymierne korzyści. Co podkreślają również dietetycy.
Mięso jest istotnym elementem diety dzieci i osób czynnie uprawiających sport - podkreśla dietetyk Alice Mackintosh. - Oczywiście są plusy i minusy diety wegetariańskiej, osobiście zachęcam swoich klientów, aby ograniczyli spożycie mięsa w swojej diecie, nie muszą go jeść codziennie - dodaje.