Zanim rozpoczniesz zabawę, zjedz kilka szparagów. Naukowcy z Institute of Medical Science oraz Jeju National University w Korei Południowej dowiedli, że te warzywa chronią przed działaniem toksyn zawartych w alkoholu i zapobiegają pojawieniu się kaca.

Jak podają naukowcy na łamach "Journal of Food Science", szparagi obfitują w aminokwasy oraz minerały, które wspomagają pracę wątroby i w efekcie zapobiegają kacowi. Nie tylko chronią wątrobę przed uszkodzeniami, ale i stymulują działanie enzymów, które przyspieszają rozkład alkoholu w organizmie.

Naukowcy działanie wyciągu ze szparagów sprawdzili w badaniach z udziałem szczurów i ludzi.

"Daily Mail", omawiający wyniki badań koreańskich naukowców, przypomina, że szparagi słyną również z działania antynowotworowego, przeciwzapalnego oraz moczopędnego.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>