Trwa sezon na szparagi. Dlaczego warto je jeść?
1 Żebyśmy mogli cieszyć się wybornym smakiem szparagów, ważny jest pierwszy krok, czyli ich właściwy wybór. Świeżość można sprawdzić pocierając dwa szparagi o siebie. Jeśli warzywo wydaje skrzypiący odgłos - oznacza, że jest świeże. Główki warzyw powinny być zamknięte, a łodyga sprężysta i bez problemu dająca się złamać. Ponadto, po przełamaniu, ze świeżego szparaga wypływa sok
Shutterstock
2 Szparagi występują w trzech kolorach. Każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać. Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części - ok. 2 centymetrów. Im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć
Shutterstock
3 Zielone szparagi są natomiast delikatniejsze w smaku. Ich przygotowanie jest jeszcze prostsze. Nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Możemy posłużyć się prostym trickiem - wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu
Shutterstock
4 Fioletowe szparagi mają intensywny zapach i są najsłodsze w smaku. Świeże są jędrne i mają intensywną barwę. Gdy są długo przechowywane, tracą wodę, a co za tym idzie stają się wiotkie, a ich barwa staje się mniej intensywna. Przygotowanie szparagów fioletowych jest podobne do białych
Shutterstock
5 Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki znajdować się powyżej linii wody. Gotując zielone szparagi wodę należy posolić. Można dodać również odrobinę cukru i mleka. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące
Media
6 Szparagi są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można przygotowywać je na wiele sposobów - piekąc w piekarniku, grillując, czy gotując na parze. Potrawy ze szparagów są smaczne i oryginalne jak np. krem z białych i zielonych szparagów z oliwą truflową, sałata z białych i zielonych szparagów z pomarańczami, serem gruyere i gęstym balsamico, czy szparagi zapiekane w cieście filo. Warzywa te stanowią także wyśmienity dodatek do pizzy, tarty, zapiekanek, omletów, sałatek, makaronów. Dobrze sprawdzają się również jako przekąski czy przystawki."Świetnie smakują w towarzystwie sosów, na przykład serowego" - dodaje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak
Shutterstock
7 Poza tym, że pięknie prezentuje się na talerzu, szparagi są także niezłym zastrzykiem zdrowia: lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w cynk, wapń, witaminę C i kwas foliowy w połączeniu z innymi produktami są idealnym uzupełnieniem zdrowej diety. Szparagi uważane są również za silny afrodyzjak...
Shutterstock