Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007 r. ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się.
Pierwsze śniadanie jest dlatego tak ważne, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli dziecko nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu i wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości - powiedziała prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka (IMiD) w Warszawie.
Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.
Jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości. - Jeśli spożywamy poranne posiłki, pula naszych zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona bardziej prawidłowo. Nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej - wyjaśniła prof. Weker.
Zaznaczyła, że bardzo ważne jest też, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą.
Jej zdaniem niepokojące są wyniki międzynarodowych badań nad zachowaniami zdrowotnymi dzieci i młodzieży, w których uczestniczy również Polska. Wskazują one, że ciągle rośnie odsetek dzieci i nastolatków niejedzących śniadań.
Koordynatorem tych badań w Polsce jest dr Joanna Mazur z IMiD w Warszawie. Dane z 2010 r. wskazują, że co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. - A im starsi uczniowie, tym odsetek dzieci niejedzących śniadań jest wyższy. Dotyczy to zwłaszcza dziewcząt - zaznaczyła prof. Weker. Na przykład, bez śniadania do szkoły wychodzi blisko co trzecia dziewczyna (29 proc.) i co czwarty chłopiec (ok. 24 proc.) w wieku 14 lat (II klasa gimnazjalna).
Z badań przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone wynika, że 220 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu; około 130 tys. uczniów jest niedożywionych.
Aby przeciwdziałać niedożywieniu dzieci w Polsce oraz propagować wśród najmłodszych zdrowe nawyki żywieniowe IMiD razem z firmami: Danone, Lubella i Biedronka stworzył koalicję Partnerstwo dla Zdrowia. Koalicjanci zainicjowali ogólnopolski program edukacyjny pt. "Śniadanie daje moc" skierowany do uczniów z klas 1-3 szkół podstawowych. Jego II edycja wystartowała wraz z początkiem nowego roku szkolnego 2012/2013.
Kulminacja kampanii będzie miała miejsce 8 listopada, w Dniu Zdrowego Śniadania. Uczniowie wspólnie z nauczycielami i rodzicami przygotują i zjedzą wartościowe śniadanie w klasie, a przy okazji, w formie zabawy, będą poznawać zasady zdrowego żywienia opracowane przez ekspertów z IMiD i dowiedzą się, dlaczego warto każdego dnia przed wyjściem do szkoły zjeść śniadanie.
Klasy mogą zgłaszać się do konkursu na najlepszy reportaż z organizacji Dnia Zdrowego Śniadania.
Patronat honorowy nad kampanią "Śniadanie Daje Moc" oraz Dniem Zdrowego Śniadania objęli: Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz kuratorzy oświaty z 14 województw.