Proteiny naturalnym blokerem apetytu - dowodzą naukowcy z Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie. Przeprowadzone przez nich testy z udziałem 20 otyłych wolontariuszach wskazały, że osoby, które jadły na śniadanie jajka, później odczuwały mniejszy apetyt i zjadały mniej.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Wolontariusze po trzech godzinach od zjedzenia jajek miały we krwi niższy poziom greliny, czyli hormonu podnoszącego apetyt. Poza tym wzrósł u nich poziom tzw. hormonu PYY3-36, odpowiadającego za uczucie sytości. W efekcie tracili na wadze.

Wyniki tego testu rodzą kolejne pytanie: czy niektóre produkty spożywcze o wysokiej zawartości protein są naturalnym blokerem apetytu? - zastanawia się dr Nikhil Dhurandhar. I przyznaje, że potrzebne są dłuższe obserwacje, by jednoznacznie potwierdzić tezę, że śniadanie o wysokiej zawartości protein może pomóc otyłym pacjentom w utracie wagi.