Specjaliści zgromadzeni na spotkaniu American Heart Association zaprezentowali wyniki badań, które spodobają się miłośnikom jogurtu. Okazuje się, że codzienna porcja tego mlecznego posiłku dobrze działa na układ krwionośny - czytamy w "Daily Telegraph".
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Minnesota University wzięło udział dwa tysiące wolontariuszy. Ci, którzy jedli regularnie jogurt, byli o jedną trzecią mniej zagrożeni rozwojem nadciśnienia tętniczego.
W czym tkwi siła jogurtu? Naukowcy wskazują wapń, który uelastycznia naczynia krwionośne, co sprzyja utrzymaniu ciśnienia krwi na dobrym poziomie. Poza tym wapń jest niezbędny dla tkanki mięśniowej serca, by była w dobrej kondycji.
Wapń z jogurtu jest dla organizmu lepszy niż ten w tabletkach. Według badaczy przyjmowanie suplementów diety może nawet przynieść odwrotny skutek. Wapń może się bowiem osadzać na ściankach tętnic i prowadzić do ich stwardnienia.