10 dobrodziejstw, jakie daje nam jogurt
1 200-gramowe opakowanie jogurtu może zawierać nawet 10 gramów białka. Jogurt grecki ma nawet dwukrotnie więcej białka w takim samym opakowaniu
Shutterstock
2 Jogurt zawiera witaminę D, która jest ważnym składnikiem pomagającym zachować mocne kości. Podobnie jak wapno, w które również obfituje jogurt
Shutterstock
3 Jogurt to świetne źródło probiotyków - dobrych dla naszej flory bakteryjnej drobnoustrojów, które żyją w jelitach i wspomagają trawienie
Shutterstock
4 Jogurt (oczywiście niesłodzony) to świetny wspomagacz odchudzania. Jak pokazały badania brytyjskich naukowców, kultury bakterii pomagają oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych kilogramów
Shutterstock
5 Jogurt pomaga również obniżyć ciśnienie, między innymi dzięki wysokiej zawartości wapnia
Shutterstock
6 Jogurt zawiera kwas mlekowy, który pomaga zachować świeży oddech
Shutterstock
7 Witamina B2, B5, B12, potas, cynk, wapno - jogurt to prawdziwa bomba mikroelementowa
Shutterstock
8 Jogurt to znakomite źródło kwasu mlekowego, który odżywia skórę od wewnątrz. Dermatolodzy uważają, że miłośnicy jogurtu mają gładszą i lepiej złuszczającą się skórę
Shutterstock
9 Obecne w jogurcie żywe kultury bakterie poprawiają zdolność białych krwinek do rozprawiania się z chorobami
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję