Zawał nie musi cię dopaść. Tak uchronisz serce
1 Naukowcy z Karolinska Institute w Sztokholmie przyjrzeli się 30 tysiącom kobiet w wieku 49-83 lata. Sprawdzali, jaką mają dietę i jak ona oddziałuje na kondycję ich serca. Wyniki opublikowali na łamach "American Journal of Medicine"
Shutterstock
2 Okazuje się, że dieta bogata w przeciwutleniacze obniża ryzyko zawału serca nawet o jedną czwartą
Shutterstock
3 Należy dostarczać organizmowi przeciwutleniaczy wraz z pożywieniem, a nie jako suplementy diety. Uczeni dowiedli, że przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E z pożywienia (a nie w formie tabletek) skutecznie chronią serce
Shutterstock
4 Przeciwutleniacze są skuteczną bronią przeciwko wolnym rodnikom odpowiedzialnym za wiele procesów zapalnych zachodzących w organizmie, jak również choroby serca, w tym wzrost ciśnienia tętniczego krwi
Shutterstock
5 Szwedzcy naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które jadły dziennie siedem porcji owoców i warzyw, były nawet o 29 procent mniej narażone na atak serca przez ponad dziesięć lat życia w porównaniu z paniami, które jadły dziennie 2-4 porcje owoców i warzyw
Shutterstock
6 Naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które jadły dużo owoców i warzyw rzadziej sięgały po produkty obfitujące w tłuszcze nasycone
Shutterstock
7 W Polsce rocznie zawał serca przechodzi 100 tysięcy osób. Szokujący jest fakt, że w ciągu roku od zawału umiera około 20 proc. pacjentów
Shutterstock