Lekarze z King's College London Dental Institute postanowili sprawdzić, jakie produkty żywnościowe szkodzą zębom. W tym celu przeanalizowali dane ponad tysiąca kobiet i mężczyzn w wieku od 18 do 30 lat. Szukali związku między uszkodzeniem szkliwa zębów a dietą. Porównali działanie jabłek i napojów typu cola. Okazało się, że słodzone napoje gazowane są aż cztery razy bardziej bezpieczne dla szkliwa zębów niż owoce - podaje brytyjski dziennik "Daily Mail".
>>> Czytaj także: Jedz obierki, będziesz krzepki
Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne jedzenie jabłek. Owoce mają wysoki poziom kwasowości, co niekorzystnie wpływa na szkliwo (rozpuszcza je). Poza tym zawierają dużo cukrów, które są pożywką dla żyjących w jamie ustnej bakterii i przyczyniają się do rozwoju próchnicy.
Dentyści nie namawiają jednak do zrezygnowania z jedzenia jabłek. Podpowiadają sposoby, które mogą pomóc zneutralizować działanie kwasu oraz dostarczyć dawkę wapnia niezbędnego dla zdrowych zębów. Należy po zjedzeniu owocu sięgnąć po mleko lub kawałek sera. Pomoże również picie wody, która wypłucze szkodliwe dla szkliwa substancje. Ochronnie na zęby działa także umycie ich przed (!) zjedzeniem jabłka. Pasta zadziała jak bariera ochronna między szkliwem zębów a kwasami z owoców.