Naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii badali związek między kolorem owoców i warzyw a ich działaniem "przeciwudarowym". Dowiedli, że wzbogacenie codziennej diety zaledwie o 25 g owoców i warzyw z białym miąższem zmniejsza ryzyko apopleksji o 9 procent, o czym pochwalili się na łamach czasopisma "Stroke".

Reklama

Badanie trwało ponad 10 lat i uczestniczyło w nim ponad 20 tysięcy dorosłych. U wolontariuszy, którzy codziennie spożywali jabłka i gruszki, ryzyko wystąpienia udaru mózgu zmniejszało się o 52 procent. Naukowcy podkreślają, że przed apopleksją chronią także inne warzywa i owoce z białym miąższem, np. banany czy kalafior.

Skąd tak silne profilaktyczne działanie gruszek i jabłek? Naukowcy nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Autorka badań, dr Linda Oude Grieg, snuje przypuszczenia, że może to zasługa wysokiej zawartości błonnika - donosi serwis naukowy BBC.

Uczeni zapowiadają, że konieczne są kolejne badania, by dowieść, które składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach z białym miąższem odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.

Czytaj także: Jedz obierki, będziesz krzepki! >>>