Zaledwie 100 g owoców morwy zawiera 1,85 mg żelaza, a dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi około 1 mg dla mężczyzny oraz 1,4 mg dla kobiety. Wprowadzając morwę do codziennej diety, zwiększasz liczbę i poprawiasz jakość czerwonych krwinek. Tym samym zapobiegasz rozwojowi anemii.

Reklama

Lekarze zalecają spożywanie owoców morwy jesienią ze względu na dużą zawartość witaminy C, która m.in. wzmacnia odporność. Zwracają uwagę na to, że zawierają one wysoki poziom resweratrolu - przeciwutleniacza (występuje również w czerwonym winie), który słynie z tego, że oczyszcza organizm z toksyn oraz chroni naczynia wieńcowe i zapobiega schorzeniom układu krążenia.

Badania na szczurach wykazały, że dieta bogata w morwę skutecznie działa przeciwko nowotworom skóry, piersi, płuc oraz gruczołu krokowego.

>>> Czytaj także: Jedz gruszki, unikniesz groźnej choroby