Nalewka z malin

Nalewka z malin działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie. Przyspiesza również przemianę materii Shutterstock

Pół kilograma malin (świeżych lub mrożonych) zalej pół litrem wódki i dodaj pół litra wody. Dosyp cukru - pół szklanki. Odstaw nalewkę na 4-6 tygodni. Następnie przecedź. Gotowe!



Nalewka z płatkami róż

Nalewka z płatkami róż i miodem działa silnie rozgrzewająco, leczy chore gardło i poprawia apetyt Shutterstock

Ćwierć kilograma suszonych płatków róży zalej litrem wrzącej wody i odstaw. Kolejnego dnia odcedź płyn i dodaj do niego 750 g miodu oraz 350 ml spirytusu. Gotuj na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia), aż zgęstnieje i stanie się klarowny. Zanim spróbujesz, odczekaj dwa tygodnie.



Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy, zwana pigwówką, pobudza układ odpornościowy do wytężonej pracy oraz wpływa na lepszą kondycję serca (m.in. obniża ciśnienie i poziom cholesterolu) Shutterstock

Przygotuj kilogram pigwy. Owoce oczyść z pestek, rozdrobnij, obficie zasyp cukrem i odstaw na dwa dni. Następnie dodaj litr wódki. Nalewka będzie gotowa za sześć tygodni.



Nalewka z jeżówki

Nalewka z jeżówki wzmacnia naturalną odporność, a w razie infekcji pobudza system immunologiczny do intensywnej pracy Shutterstock

Potrzebujesz 100 g suchego i rozdrobnionego korzenia jeżówki. Zalej to pół litrem wódki i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę. Gotowa!



Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, jak również zwalcza przewlekłe choroby dróg oddechowych (także zapalenie płuc) Shutterstock

Kawałeczki bursztynu (około 40 g) zalej pół litra wódki i odstaw na 10 dni. Codziennie potrząsaj butelką. Następnie dokładnie przecedź, by nie zostały drobinki bursztynu.

Trwa ładowanie wpisu