Nalewka z malin

Reklama
Shutterstock

Pół kilograma malin (świeżych lub mrożonych) zalej pół litrem wódki i dodaj pół litra wody. Dosyp cukru - pół szklanki. Odstaw nalewkę na 4-6 tygodni. Następnie przecedź. Gotowe!



Nalewka z płatkami róż

Shutterstock

Ćwierć kilograma suszonych płatków róży zalej litrem wrzącej wody i odstaw. Kolejnego dnia odcedź płyn i dodaj do niego 750 g miodu oraz 350 ml spirytusu. Gotuj na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia), aż zgęstnieje i stanie się klarowny. Zanim spróbujesz, odczekaj dwa tygodnie.



Nalewka z pigwy

Shutterstock
Reklama

Przygotuj kilogram pigwy. Owoce oczyść z pestek, rozdrobnij, obficie zasyp cukrem i odstaw na dwa dni. Następnie dodaj litr wódki. Nalewka będzie gotowa za sześć tygodni.



Nalewka z jeżówki

Shutterstock

Potrzebujesz 100 g suchego i rozdrobnionego korzenia jeżówki. Zalej to pół litrem wódki i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę. Gotowa!



Nalewka bursztynowa

Shutterstock

Kawałeczki bursztynu (około 40 g) zalej pół litra wódki i odstaw na 10 dni. Codziennie potrząsaj butelką. Następnie dokładnie przecedź, by nie zostały drobinki bursztynu.