Podczas żucia gumy produkcja śliny się zwiększa. Dzięki temu z zębów skutecznie wypłukiwane są resztki pokarmowe, zmniejsza się również ilość bakterii w jamie ustnej.
Ale uwaga! Gumy bezcukrowe słodzone są substancjami tj. aspartam - neurotoksyna, której szkodliwe działanie na organizm udowodniono w wielu badaniach. Albo dodawany jest do nich xylitol lub sorbitol, które zwiększają kwasowość w jamie ustnej, przez co zwiększa się ryzyko powstania próchnicy - czytamy w "Daily Mail", powołującym się na publikację w "British Dental Journal".
Badanie, jak działają na zęby zamienniki cukru, używane w produktach do walki z próchnicą, czyli także w gumach, przeprowadził zespół naukowców z uniwersytetów w Bostonie, Helsinkach i Newadzie. Uczeni zwracają uwagę na to, że xylitol i sorbitol mogą powodować poważne uszkodzenia szkliwa, zwłaszcza jeśli są w towarzystwie aromatów owocowych. Przestrzegają pacjentów przed zbyt częstym żuciem gumy. "Szczególnie niebezpieczne są bezcukrowe produkty, bo ludzie mają do nich ślepe zaufanie, że są przyjazne dla zdrowia jamy ustnej. A one działają podstępem" - podkreśla Dr Sok-Ja z uniwersytetu w Bostonie.
>>> Czytaj także: Ponad 40 procent emerytów nie ma żadnych zębów