Wystarczy codziennie pić trzy filiżanki herbaty rumiankowej, by utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a przy okazji dostarczyć organizmowi sporą dawkę przeciwutleniaczy, które hamują rozwój choroby.

Reklama

Aby dojść do tych wniosków uczeni z Tabriz University of Medical Sciences w Iranie (wyniki zostały opublikowane na łamach pisma „Nutrition”) prowadzili badania z udziałem 64 diabetyków. Przez dwa miesiące część chorych piła do posiłków trzy razy dziennie herbatę rumiankową, zaś pozostali wodę. Członkowie pierwszej grupy mieli niższy poziom cukru we krwi.

Rumianek słynie jeszcze z innych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim łagodzi stres i pomaga leczyć bezsenność. Poza tym przynosi ulgę w bólach brzucha oraz podnosi odporność organizmu. Już wcześniejsze badania dowiodły, że herbata z rumiankiem spożywana wraz z posiłkiem zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>