Warszawa
Reklama

Jesienna kawa z różnych stron świata

27 października 2015, 22:38
Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra może rozwinąć się w afektywną chorobę sezonową, czyli SAD – z ang. Seasonal Affective Disorder. Objawia się ona nie tylko zaburzeniami nastroju, ale także bólami głowy, sennością czy drażliwością, uniemożliwiającą wykonywanie codziennych czynności. Zwykle niedogodności te pojawiają się wraz z rozpoczęciem jesieni, a kończą – z ostatnimi dniami zimy. Jak poradzić sobie z takimi przypadłościami? Jeszcze zanim zauważymy przykre objawy, warto wypróbować sprawdzone sposoby charakterystyczne dla kuchni świata. Rozgrzewające kawy nie tylko ochronią nas przed działaniem niskich temperatur, ale też poprawią koncentrację i samopoczucie. Czego warto spróbować?
Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra może rozwinąć się w afektywną chorobę sezonową, czyli SAD – z ang. Seasonal Affective Disorder. Objawia się ona nie tylko zaburzeniami nastroju, ale także bólami głowy, sennością czy drażliwością, uniemożliwiającą wykonywanie codziennych czynności. Zwykle niedogodności te pojawiają się wraz z rozpoczęciem jesieni, a kończą – z ostatnimi dniami zimy. Jak poradzić sobie z takimi przypadłościami? Jeszcze zanim zauważymy przykre objawy, warto wypróbować sprawdzone sposoby charakterystyczne dla kuchni świata. Rozgrzewające kawy nie tylko ochronią nas przed działaniem niskich temperatur, ale też poprawią koncentrację i samopoczucie. Czego warto spróbować? / Shutterstock
Trudno wyobrazić sobie jesienne popołudnie bez filiżanki kawy czy herbaty. By urozmaicić smak gorących napojów, mieszkańcy innych państw dodają do nich najróżniejsze dodatki. Jakie sposoby na rozgrzanie w chłodne dni mogą stać się dla nas kulinarną inspiracją?

Powiązane

Reklama
Reklama
Zapisz się na newsletter
Najważniejsze wydarzenia polityczne i społeczne, istotne wiadomości kulturalne, najlepsza rozrywka, pomocne porady i najświeższa prognoza pogody. To wszystko i wiele więcej znajdziesz w newsletterze Dziennik.pl. Trzymamy rękę na pulsie Polski i świata. Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco!
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Reklama
Zobacz
Reklama