Jesienna kawa z różnych stron świata
1 Klasyka rozgrzewających napojów, Irish Coffee, to kompozycja kawy z dodatkiem alkoholu i śmietanki. Po raz pierwszy została ona przygotowana w irlandzkim porcie lotniczym Foynes jako sposób na rozgrzanie się podczas długiej podróży przez Atlantyk. Dziś, serwowana jest niemal w każdym zakątku świata, zachwycając wyważonymi proporcjami i bogatym aromatem. Przyrządzanie Irish Coffee rozpoczynamy od wlania do wysokiej szklanki z nóżką dwóch porcji espresso, odrobiny cukru trzcinowego oraz ok. 35 ml lekko podgrzanej whisky. Następnie w shakerze ubijamy śmietankę i delikatnie wlewamy ją do szklanki. Aby utrzymać warstwowość napoju, warto wykorzystać łyżeczkę. Jeśli odwrócimy ją tak, by jej czubek dotykał powierzchni kawy i powoli przelejemy śmietankę, ułoży się ona na wierzchu napoju
Shutterstock
2 Rozgrzewających propozycji warto szukać także w kuchni Włoch, zwanych „ojczyzną espresso”. – W roli napoju na długie jesienne wieczory doskonale sprawdza się pochodzące z Piemontu Marocchino, stanowiące słodką alternatywę dla tradycyjnego espresso. Aby uzyskać intensywny smak, przyrządzenie tej propozycji rozpoczynamy od zwilżenia wewnętrznych ścianek kieliszka parą wodną, a następnie obfitego obsypania ich kakao – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Do tak przygotowanej bazy wlewamy aromatyczne espresso i uzupełniamy je spienionym mlekiem. Wierzch możemy posypać kakao lub startą czekoladą – dodaje ekspert. Ostatni z wymienionych dodatków stymuluje koncentrację oraz pamięć. Zawiera także wiele minerałów, cennych w okresie jesiennych przeziębień, m.in. magnez, potas, wapń oraz żelazo
Shutterstock
3 Ciekawą propozycją, podawaną w wiedeńskich kawiarniach, jest Keisermelange. Do jego przyrządzania wykorzystywane jest intensywne w smaku espresso i ubite na gładką masę żółtko z dodatkiem miodu i cukru. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, masę wlewamy do filiżanki, a następnie – delikatnie uzupełniamy kawą. Dla zwiększenia efektu rozgrzewającego, możemy dodać kilka kropel aromatycznego koniaku. O pozytywnych właściwościach Keisermelange decyduje przede wszystkim zawartość miodu, znanego z działania przeciwzapalnego, wykrztuśnego i uodparniającego. W połączeniu z żółtkiem, dobrze załagodzi uporczywy kaszel
Shutterstock
4 Kolejna z rozgrzewających propozycji zawdzięcza swój pozytywny wpływ na samopoczucie zawartości czekolady. Wzmacniając układ krążenia i wspomagając odporność, doskonale sprawdza się ona jako uzupełnienie jesiennej kawy. - Cappuccino Viennese podawane jest w wysokiej szklance. Pierwszym krokiem w przyrządzeniu tego napoju jest wlanie do niej 40 ml gorącej czekolady typu fondente – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Następnie uzupełniamy ją intensywnym w smaku espresso oraz spienionym mlekiem. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną i przyprószamy posypką kakaową - dodaje ekspert
Shutterstock
5 Alternatywnym dla włoskiego espresso zwieńczeniem posiłku jest aromatyczna Caffé Brulot. Na tę nowoorleańską propozycję składa się świeże espresso doprawione odrobiną wytrwanego koniaku, przyprawami korzennymi oraz startą skórką pomarańczy. Takie połączenie z pewnością nie tylko nas rozgrzeje, ale i wzmocni naszą odporność. Zestawienie bogatego w witaminę C cytrusa z cynamonem i imbirem zwalczy drobne infekcje i stany zapalne
Shutterstock