Ile jajek tygodniowo można jeść? Rekomendacje WHO
Jajka są zdrowym i uniwersalnym produktem, który stanowi bilansowanej diety. Sprawdzają się jako element wielu posiłków: śniadań, obiadów, kolacji i przekąsek. Można je spożywać pod wieloma postaciami - na ciepło i na zimno. Doskonale sprawdzają się jako pierwszy posiłek dnia ugotowane na twardo lub miękko, w formie jajecznicy czy smażone. Można je wykorzystywać na kanapki, do sałatek i na wiele innych sposób. Są nieodłącznym elementem tradycyjnych potraw świątecznych, szczególnie na Wielkanoc.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że jajka są zdrowe i warto je jeść. Jednak należy mieć na uwadze, że nawet w przypadku tego produktu zalecany jest umiar. Ile jajek tygodniowo można jeść? Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoby zdrowe mogą spożywać 12 jajek tygodniowo. Rekomendacja dotyczy osób, które nie mają problemów zdrowotnych, np. z wysokim poziomem cholesterolu. Niektórzy dietetycy wskazują, że osoby zdrowe mogą jeść dwa jajka dziennie.
Wartości odżywcze jajek
Jajka są bogatym źródłem cennych wartości odżywczych. Białko jajka uznawane jest za wzorzec idealnego białka z uwagi skład aminokwasowy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała jajka za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach spożywczych. Tego rodzaju białko jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Żółtko jajka to źródło wielu witamin (A, D, E, K, B2, B6, B12) oraz minerałów (fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen, jod i miedź). Ponadto jajka zawierają również: luteinę i zeaksantynę, lecytynę, cholinę.
W jakiej formie jajka są najzdrowsze?
Najzdrowsze są jaja gotowane na miękko lub w formie wpół ściętej jajecznicy, w takie formie jajka tracą stosunkowo mało wartości odżywczych.
Jak kupić dobre i zdrowe jajka?
Kupują jaja należy zwrócić uwagę na kilka kwestii:
- Zapach jajka. Świeże jajko jest bezwonne, jeśli ma nieprzyjemny zapach, oznacza to, że jest zepsute.
- Wygląd jajka. Skorupka jajka powinna być matowa, chropowata i gruba. Jeśli znajdują się na niej przebarwienia lub plamy, może to oznaczać, że jajko nie jest świeże. Również zbyt idealnie wyglądająca skorupka - gładka i błyszcząca powinna wzbudzić nasze podejrzenia.
- Cyfry na jajkach. Dostępne są jajka z oznaczeniami: "0" (jajka ekologiczne), "1" (jajka od kur z tzw. wolnego wybiegu), "2" (jajka od kur z chowu ściółkowego) i "3" (jajka od kur z chowu klatkowego).
- Litery na jajkach. Jajka oznaczone jako "A" to świeże jaja. Jajka oznaczone jako "B" to jaja, które nie posiadają lub przestały posiadać cechy jakościoweklasy "A". Przeznaczone są do stosowania w przemyśle.