Jedzenie skórek od jabłek daje wiele korzyści zdrowotnych. Stanowią one m.in. źródło błonnika (wspomagającego trawienie i zapobiegającego zaparciom), antyoksydantów (takich jak kwercetyna, która pomaga w walce z wolnymi rodnikami) i witamin oraz minerałów (m.in. witaminy C, A, potasu).
Obserwuj kanał Dziennik.pl na WhatsAppie
Skórka od jabłka ma też właściwości przeciwzapalne (za sprawą kwercetyny) oraz wspiera serce. Pomaga także w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi (dzięki błonnikowi) oraz dbaniu o zdrową skórę (dzięki zawartości antyoksydantów i witamin, które pomagają w regeneracji skóry i ochronie przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki). To jednak nie wszystko.
Kwas ursolowy – działanie
Skórki od jabłek mają jednak jeszcze jeden super-składnik! To kwas ursolowy. Kwas ursolowy nie jest często spotykany w pożywieniu. Oprócz jabłek znajdziemy go w rozmarynie, lawendzie, owocach jagodowych i niektórych ziołach.
Kwas ursolowy wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Na dodatek działa jako antyoksydant chroniąc komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Badania sugerują, że kwas ursolowy może także hamować wzrost komórek nowotworowych i promować ich apoptozę, czyli "zaprogramowaną śmierć komórkową". Na dodatek ma właściwości wspierające serce - może pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu i wspierać zdrowie naczyń krwionośnych.
Wreszcie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a na dodatek znajduje zastosowanie w kosmetyce, ponieważ może poprawiać elastyczność skóry, redukować zmarszczki i działać przeciwtrądzikowo.
Jednym z niezwykłych właściwości kwasu ursolowego jest wspieranie budowy mięśni. Badania wykazały, że może on wspomagać wzrost mięśni i redukcję tkanki tłuszczowej, co może okazać się szczególnie cenne w przypadku sportowców.