Najgorsze miejsce do przechowywania miodu

Miód uznawany jest za tzw. superfood, czyli żywność szczególnie wartościową dla naszego zdrowia. W Polsce jest bardzo popularny i można go znaleźć niemal w każdym domu. Okazuje się jednak, że to w jaki sposób przechowujemy miód może mieć kluczowe znaczenia dla jego trwałości. Pszczelarz Wojciech Margowniczy z Wąchocka, autor popularnego profil na TikToku, podzielił się z internautami kilkoma cennymi poradami, a przede wszystkim wskazał, gdzie pod żadnym pozorem nie można przechowywać miodu.

Najważniejszą zasadą jest przechowywanie miodu w szczelnie zamkniętym pojemniku. - Słoik miodu nigdy nie powinien być otwarty. Miód jest tak naprawdę bardzo suchym produktem [...] więc będzie chłonął wodę, różnego rodzaju zapachy z otoczenia. Miód powinien być szczelnie zamknięty, zakręcony - mówi Margowniczy. Według pszczelarza lepiej wybrać do tego celu inne miejsce niż kuchnia. Powód? Źródła ciepła, np. płyta indukcyjna czy piekarnik, nie służą trwałości miodu. Wysoka temperatura może wpłynąć na skład chemiczny miodu i pozbawić go cennych właściwości zdrowotnych.

Reklama

Trwa ładowanie wpisu

Reklama

Gdzie trzymać miód?

Pszczelarz radzi, by przechowywać miód w szklanym słoiku w miejscu chłodnym, suchym i zacienionym. Temperatura otoczenia powinna być stabilna i nie przekraczać 18 stopni Celsjusza. Odpowiednimi miejscami do przechowywania miodu są: spiżarnia, piwnica czy drzwi lodówki. W takich warunkach miód na długo zachowa trwałość i cenne właściwości.