Wpływ antybiotyków na organizm

Aby pobyć się infekcji bakteryjnych, można ratować się antybiotykami przepisywanymi przez lekarzy. Dzięki nim możliwy jest szybszy i sprawniejszy powrót do zdrowia. Jednak warto też pamiętać o tej mniej pozytywnej stronie – nie powstają one z samych naturalnych substancji, w związku z czym nie powinny być używane często. Nie tylko doprowadzi to do lekooporności, lecz także negatywnie wpłynie na jelita. Niszczą one bowiem mikroflorę jelitową, szczególnie gdy nie zażywa się jednocześnie probiotyku. W im gorszym jest ona stanie, tym słabsza jest odporność całego organizmu.

Choć nie zawsze naturalne składniki pomogą równie skutecznie, to zdecydowanie warto wzbogacić o nie swoją dietę, by wspomóc się w leczeniu i budowaniu odporności.

Reklama
Reklama

Czy naturalne antybiotyki działają?

Naturalny antybiotyki działają podobnie do tych, które kupisz na receptę. Ich spożywanie pomaga w pozbyciu się patogennych mikrobów. Co jednak szczególnie istotne – nie są one tak szkodliwe dla organizmu. Nie wpływają negatywnie na stan jelit, wręcz przeciwnie, a ich spożywanie nie prowadzi do lekooporności. Ponadto często są smaczne, doskonale sprawdzają się zarówno solo, jak i w potrawach.

5 naturalnych antybiotyków, które znajdziesz w swojej kuchni

Większość naturalnych antybiotyków znajduje się w twojej kuchni. Są to między innymi:

  • czosnek – jeden z najpopularniejszych naturalnych antybiotyków, od dawna stosowany w przeziębieniach i nie tylko. Zawiera on allicynę, która ma działanie bakteriobójcze. Ponadto, oprócz bakterii zwalcza też grzyby. Doskonale radzi sobie także w wirusami. Ale to nie wszystko – świetnie sprawdza się w zapobieganiu chorobom, ponieważ pozytywnie wpływa na odporność. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Warto spożywać go na surowo;
  • imbir – korzeń imbiru pomoże nie tylko w przeziębieniach, lecz także w problemach z żołądkiem i jelitami oraz zatruciach pokarmowych. Ma działanie odkażające, przeciwzapalne, a także napotne. Warto go stosować w walce z bólem gardła czy katarem;
  • miód – jest nie tylko pyszny i słodki, lecz także zdrowy. Pomoże, gdy męczy cię kaszel lub ból gardła. Warto stosować go w czasie przeziębień, ale nie tylko. Zabija bakterie, nie tylko wewnątrz, lecz także zewnątrz organizmu, można go bowiem stosować na przykład na rany lub zmiany skórne. Jego stosowanie zalecane jest również przy wrzodach żołądka;
  • cynamon – sprawdzi się świetnie nie tylko w szarlotce. To przyprawa działająca nie tylko bakteriobójczo, lecz także przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Dzięki antyoksydantom poprawia odporność organizmu;
  • szałwia lekarstwa – ma działanie przeciwzapalne, zapobiega namnażaniu się bakterii i odkaża. Zawiera garbniki oraz olejki eteryczne. Pomaga w problemach z gardłem, na przykład podczas anginy. Można stosować ją na wiele sposobów – do inhalacji, jako płukankę lub też w formie napoju.