Wyprzedź raka na 10 sposobów
1 Walka z tym nawykiem jest dość trudna, ale się opłaca. Szacuje się, że nawet prawie 16 tysięcy osób rocznie umiera z powodu nowotworów wywołanych paleniem
Shutterstock
2 Nadmierna ekspozycja na słońce (szkodliwe promieniowanie UV) może prowadzić do powstania czerniaka, który z kolei może zabić ponad 7200 osób rocznie
Shutterstock
3 Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa sprzyja rozwojowi raka jelita grubego. Dlatego warto ograniczyć jego ilość w codziennej diecie. Według ekspertów mężczyzna może jeść codziennie około 30 g, zaś kobieta – 25 g mięsa
Shutterstock
4 Lekarze zauważają, że w krajach rozwiniętych wraz ze wzrostem spożycia żywności wysokoprzetworzonej wzrasta liczba zachorowań na raka jelita grubego (dla porównania: w Afryce ten typ nowotworu diagnozowany jest bardzo rzadko). Aby zminimalizować negatywne skutki nieodpowiedniej diety, powinniśmy jeść jak najwięcej produktów bogatych w błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie
Shutterstock
5 Najlepiej spożywać dwie porcje warzyw i owoców trzy razy dziennie. To podstawa zdrowej diety. Szacuje się, że nieodpowiednie odżywianie przyczynia się do większej liczby zachorowań na raka niż ekspozycja na słońce w Australii
Shutterstock
6 Nadwaga i otyłość, związane z złą dietę i brakiem aktywności fizycznej, powodują typy raka z najwyższą śmiertelnością
Shutterstock
7 Aby uniknąć zakażenia wirusem HPV (powoduje nowotwory m.in. szyjki macicy), można się zaszczepić
Shutterstock
8 Nadużywanie alkoholu może przyczynić się do rozwoju raka wątroby, jelita grubego, piersi i jamy ustnej, które powodują śmierć kilku tysięcy osób rocznie
Shutterstock
9 Kanapowy styl życia i brak ćwiczeń fizycznych (tylko godzina ruchu dziennie) obniżają odporność organizmu i prowadzą do zaburzeń hormonalnych, które z kolei przyczyniają się do rozwoju raka
Shutterstock
10 Badania dowodzą, że karmienie dziecka piersią znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka piersi
Shutterstock