Te produkty zapobiegają rozwojowi raka
1 1. Warzywa kapustne (kalafior, kapusta, cebula, czosnek) zawierają dużą ilość glukozynolanów, które chronią przed rakiem piersi, jego rozwojem i zwiększają szansę pacjentów na przeżycie
Shutterstock
2 2. Badania wykazały, że ciemnozielone warzywa liściaste (tj. szpinak) zawierają dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi
Shutterstock
3 3. Jak wynika z analizy diety wolontariuszy, duża ilość fasoli, soczewicy i ciecierzycy w codziennym jadłospisie wiąże się z mniejszym ryzykiem raka piersi
Shutterstock
4 4. Pomidory są bogate w likopen, który obniża ryzyko zachorowania na raka
Shutterstock
5 5. Owoce i warzywa zawierają dużą ilość substancji zapobiegających rakowi, tu. przeciwutleniaczy i witamin (C, E) oraz kwasu foliowego.
Shutterstock
6 6. Tłuste ryby morskie zawierają dużą ilość kwasów omega-3, które nie tylko wzmacniają odporność i wspierają pracę mózgu, ale i chronią przed rakiem sutka (dowiedziono to w badaniu uwzględniającym dane ponad 800 tys. kobiet)
Shutterstock
7 7. Oliwa z oliwek obfituje w antyoksydanty i składniki odżywcze. Przeciwutleniacze spowalniają działanie wolnych rodników sprzyjających rozwojowi raka. Badanie przeprowadzone przez naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Pampelunie wykazało, że kobiety, które spożywały dania kuchni śródziemnomorskiej i dodawały oliwę z oliwek do swoich posiłków, były o 62 mniej zagrożone zachorowaniem na raka piersi w ciągu najbliższych pięciu lat
Shutterstock
8 8. Siemię lniane zawiera lignany lniane - naturalne roślinne związki należące do grupy fitoestrogenów, które zapobiegają rozwojowi raka piersi
Shutterstock
9 9. Tofu, zupa miso, fasola edamame (zielona fasolka sojowa) – są bogate w fitoestrogeny – izoflawony, które są naturalnymi hormonami, potrzebnymi w okresie menopauzy. Zachowanie równowagi hormonalnej jest wówczas ważne, by uniknąć raka
Shutterstock