Niewłaściwa waga powoduje zaburzenia cyklu menstruacyjnego
Nawet kilka kilogramów więcej może przyczynić się do problemów z zajściem kobiety w ciążę. - Powoduje to zbyt duża ilość estrogenów, które zakłócają owulację, a nawet mogą przyczynić się do jej braku. Poważniejsze konsekwencje może nieść za sobą otyłość, np. spowodować zespół policystycznych jajników - wyjaśnia dr Anna Bednarska-Czerwińska, ginekolog z Kliniki Leczenia Niepłodności i Diagnostyki Prenatalnej Gyncentrum w Katowicach. W przypadku niedowagi zaburzona zostaje gospodarka hormonalna, a jajniki przestają prawidłowo funkcjonować. Może to się objawić np. brakiem miesiączki. Ale unormować swoją wagę powinno się nie tylko ze względu na to, by mieć potomstwo, ale również po to, by ciąża przebiegała prawidłowo.
Kilka kilogramów więcej dzięki bananom, ciastu marchewkowemu i twarożkowi
- W przypadku niedowagi z pewnością powinniśmy zwiększyć ilość posiłków do nawet 6-7. Poza śniadaniem, drugim śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją, warto zjeść również jedną lub dwie pełnowartościowe przekąski, np. kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, warzywami i drobiową wędliną czy półtłustym twarożkiem lub koktajl z owoców, jogurtu i orzechów z waflem ryżowym. Dozwolone są też zdrowe słodycze, np. domowe ciasto marchewkowe lub deser z twarożku i musu owocowego - mówi mgr Małgorzata Pelikan, dietetyk kliniczny Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.
W walce z niedowagą pomagają produkty o wysokiej gęstości odżywczej, takie jak: oleje roślinne, miód, wysokokaloryczne owoce: banany, awokado oraz ugotowane warzywa korzeniowe: ziemniaki, seler, pietruszka, marchewka. Należy też spożywać chude, białe mięso i tłuste ryby, np. łososie.
Unikajmy produktów wysoko przetworzonych i o długich terminach przydatności. To źródło pustych kalorii, które odkładają się w organizmie jako tkanka tłuszczowa. Specjaliści przestrzegają też przez piciem alkoholu, kawy i mocnej czarnej herbaty.
Z nadwagą walczymy skutecznie lecz nie drastycznie
Kobiety z nadwagą, które planują potomstwo, powinny uwzględnić w swojej diecie 5 posiłków: trzy główne i dwie przekąski. - Redukując masę ciała ważne jest by jeść regularnie odpowiednio mniejsze lecz pełnowartościowe porcje posiłków. Warto dietę ustalić z pomocą specjalisty by uniknąć błędów żywieniowych powodujących niedobory składników odżywczych - radzi dietetyk z 4Health.
Posiłki powinny opierać się przede wszystkim na naturalnych, dobrej jakości . Należy pamiętać, by każdy posiłek zawierał porcję warzyw, a w przypadku głównych posiłków – pełnowartościowe białko oraz złożone węglowodany. Owoce natomiast jedzmy na drugie śniadanie.
Nie można zapomnieć również nawadnianiu organizmu. Codziennie powinno się wypijać ok. 2,5 litra płynów w postaci wody, herbat, niesłodzonych kompotów owocowych. Odpowiedni poziom nawodnienia chroni przed odkładaniem się toksyn w organizmie.
Bez względu na to, czy kobieta boryka się z nadwagą, czy też z niedowagą powinna wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych i o długich terminach przydatności. Zatem należy zrezygnować z chipsów, zup i sosów w proszku, jedzenia w fast-foodach, oraz spożywania słodyczy i pieczywa cukierniczego. Należy również wystrzegać się wszelkich używek.
Menu bogate w minerały
Dieta pozytywnie wpływająca na płodność powinna zawierać produkty bogate w żelazo, które jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórki jajowej i zarodka. Minerał ten znajdziemy przede wszystkim w mięsie oraz rybach oraz burakach, korzeniu pietruszki, suszonych morelach, orzechach i roślinach strączkowych. W codziennym jadłospisie niezbędny jest też magnez – jest on odpowiedzialny za prawidłowy podział komórek i replikacji DNA. Jego bogatym źródłem są: gorzkie kakao, kasza gryczana, rośliny strączkowe, orzechy, zielone warzywa liściaste oraz ryby.
W diecie przyszłej mamy powinny znaleźć się także kiełki pszenicy, nieoczyszczone produkty zbożowe i mąki z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, jaja, mięso indycze, owoce morza. Dzięki zawartemu w nim cynkowi regulują cykl menstruacyjny. Natomiast na jego prawidłowy przebieg wpływ ma selen zawarty w morskich rybach, produktach zbożowych, czosnku i pomidorach.