Na zmęczenie, na myślenie, na kaca... Jaki sok na co pomaga?
1
Wszyscy kojarzą sok pomarańczowy jako źródło witaminy C. I słusznie, bo w szklance (200 ml) soku pomarańczowego znajduje się ponad 60 mg tej witaminy. Stanowi to ok 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której niestety ludzki organizm nie potrafi gromadzić. Dlatego tak ważne jest sukcesywne jej dostarczanie. Witamina C ma bowiem ogromy wpływ na odporność organizmu. Po sok pomarańczowy powinny więc sięgać wszyscy, ale szczególnie osoby o obniżonej odporności (szczególnie dzieci). Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Dlatego sok pomarańczowy polecany jest też osobom wykonującym intensywną pracę intelektualną. Warto po niego sięgnąć przygotowując się do ważnego egzaminu. Witamina C będąca w soku pomarańczowym przyczynia się też do produkcji kolagenu, przez co ma wpływ na poprawę stanu i kondycji skóry. Dlatego po szklankę soku pomarańczowego powinny sięgać wszyscy, dla których zdrowa i zadbana skóra ma znaczenie.
Ale sok pomarańczowy to nie tylko witamina C. Jest on również bogatym źródłem kwasu foliowego (aż 48 µg w 200 ml) oraz potasu (370 mg w 200ml). Sok pomarańczowy jest również bogatym źródłem pektyn wspomagających trawienie oraz polifenoli – hesperydyny i naryginy o właściwościach antyoksydacyjnych. Wartość energetyczna 200 ml soku pomarańczowego to jedynie ok 94 kcal przy wysokiej gęstości odżywczej. Oprócz witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu znajdziemy w nim również (w 200 ml) fosfor 34 mg, magnez 20 mg, witaminę B6 0,062 mg , beta-karoten 40 µg, witaminę E 0,4 µg oraz witaminę K 0,2 µg.
Shutterstock
2
Sok grejpfrutowy, podobnie jak pomarańczowy, jest bogatym źródłem witaminy C. Szklanka tego soku (200 ml) pokrywa ok 70% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jest on szczególnie polecany osobom intensywnie uprawiającym sport. Oprócz witaminy C, którą z uwagi na wysiłek fizyczny sportowcy tracą szybciej, znajdziemy w soku grejpfrutowym potas (307 mg/ 200ml), również łatwo tracony podczas aktywności fizycznej.
Sok grejpfrutowy docenią też osoby dbające o linię lub odchudzające się, ponieważ zawarty w soku grejpfrutowym z czerwonych grejpfrutów likopen, korzystnie wpływa na pracę jelit. Ze względu na niższą kaloryczność (76 kcal /200 ml) może być doskonałym uzupełnieniem płynów w organizmie dla osób będących na niskokalorycznej diecie. Wraz z płynami dostarczy on cenne dla zdrowia substancje odżywcze, takie jak (w 200 ml) mangan 0,040 mg, tiaminę 0,084mg, witaminę B6 0,040 mg, foliany 20 µg, beta-karoten 6 µg, witaminę E 0,08 mg. Jednakże nie należy łączyć spożycia soków cytrusowych, a szczególnie grejpfrutowego ze środkami przeciwbólowymi i antybiotykami, gdyż mogą one wpływać na efektywność ich działania.
Shutterstock
3
Sok marchwiowy jest źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), którego w 200 ml zawiera aż ok. 18600 µg. Średnio jedna szklanka soku marchwiowego (200 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę prowitaminę. Dodatkowo beta-karoten ma działanie antyoksydacyjne oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. I chociaż wypicie szklanki soku marchwiowego dziennie nie zwalnia przed stosowaniem dodatkowej ochrony skóry, takiej jak kremy i balsamy z odpowiednim filtrem, to jednak warto po ten sok sięgać w letnim czasie, szczególnie w okresie przed wakacjami i w trakcie wakacji.
O soku marchwiowym nie należy też zapominać jesienią. Regularne picie szklanki soku marchwiowego pozwoli dłużej cieszyć się letnią opalenizną.
Sok marchwiowy powinien być też stałym posiłkiem dla tych wszystkich, którzy z różnych względów nadwyrężają wzrok. Prowitamina A pomaga bowiem w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Warto zatem aby sięgali po niego kierowcy, osoby pracujące przy komputerze, dzieci.
Wartość energetyczna soku marchwiowego to zaledwie ok. 80 kcal w 200 ml przy wysokiej gęstości odżywczej. Dodatkowo sok marchwiowy jest źródłem (w 200ml) fosforu 84 mg, potasu 584 mg, magnezu 28 mg, witaminy C 17 mg, witaminy B6 0,434 mg, kwasu foliowego 8 µg, witaminy E 2,32 µg oraz witaminy K 31µg.
Shutterstock
4
To ulubiony sok maluszków i słusznie. Bo jabłka i sok jabłkowy mają działanie regulujące trawienie w naszym organizmie. Znajdziemy w nich wiele cennych składników, które mimo że może nie są w wyjątkowo dużych ilościach, ale przez dostępność jabłek i soków przez cały rok na naszym rynku, odpornością na transport i przechowywanie oraz stosunkowo niską cenę, są ważnym dla nas i naszych dzieci źródłem: witaminy C, witaminy B6 oraz witaminy E.
Szklanka (200 ml) soku jabłkowego dostarcza maluchom aż 202 mg potasu, niezwykle istotnego z uwagi na prawidłową gospodarkę elektrolitową w organizmie. Zawartość pozostałych minerałów jest już mniejsza – średnio jest to 14 mg fosforu, oraz 10 mg magnezu.
Poza substancjami mineralnymi znajdziemy tam również związki polifenolowe chroniące organizm przed wpływem wolnych rodników, ich zawartość wynosi, w zależności od odmiany jabłek od 50 do 100 mg w szklance soku. Dzięki klarowaniu i filtracji sok jabłkowy pozbawiany jest cząstek miąższu pochodzących z owoców, zyskuje krystaliczną klarowność i ładny wygląd. Ale sok jabłkowy mętny również wart jest uwagi dzieci i osób dorosłych, bowiem szklanka mętnego soku jabłkowego dziennie pozytywnie wpływa na regulację przemiany materii, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi z uwagi na obecność frakcji rozpuszczalnej, czyli pektyn. W każdym rodzaju soków; klarownych odtworzonych z soku zagęszczonego, w sokach mętnych, sokach niezagęszczanych (NFC) czy sokach jednodniowych obecne są antyoksydanty i składniki mineralne. Mętny sok jabłkowy jest wyjątkowo bogaty w flawonoidy, związki z grupy polifenoli, natomiast sok klarowny jest bogatszy w glikozydy kwercetyny, związki analogiczne do rutyny – jednego ze składników rutinoscorbinu. Warto zapamiętać że wartość energetyczna szklanki soku jabłkowego wynosi zaledwie ok. 92 kcal przy stosunkowo wysokiej gęstości odżywczej.
Shutterstock
5
To przede wszystkim doskonałe źródło kwasu foliowego, którego w 200 ml znajdziemy aż 73 µg. Średnio jedna szklanka soku z buraków czerwonych pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy. Szczególną uwagę na sok z czerwonych buraków powinny zwrócić kobiety planujące urodzić dziecko oraz będące w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, oraz bierze udział w procesie podziału komórek. Pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, produkcji krwi, utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz funkcji psychologicznych. Kwas foliowy wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Sok z buraków jest uważany za środek na zwiększenie wytrzymałości, co może być szczególnie ważne dla kolarzy i biegaczy, wiąże się to z obecnością azotanów (V) biorących udział w procesach oddychania komórkowego.
Ponadto sok z buraka charakteryzuje się dużą zawartością specyficznych barwników: betain i wulgaksantyn, związków o działaniu antyoksydacyjnym. Oprócz kwasu foliowego jest źródłem (w 200 ml), błonnika 1,0 g, potasu 506 mg, manganu 0,58 mg, witaminy C 13,8 mg, tiaminy 0,044 mg, witaminy B6 0,08 mg, beta-karotenu 108 µg oraz witaminy E 0,32 mg.
Wartość energetyczna soku z buraków wynosi zaledwie ok. 68 kcal na 200 ml przy wysokiej gęstości odżywczej.
Shutterstock
6
Sok pomidorowy, który jest sokiem przecierowym, to źródło praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych, uwzględniając również błonnik pokarmowy zawartych w pomidorach. Co ciekawe, likopen zawarty w soku pomidorowym, a poddany podczas przygotowania soku obróbce termicznej, jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż pochodzący z surowych pomidorów.
Sok pomidorowy jest szczególnie polecany osobom, które są na diecie lub dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała z uwagi na niską kaloryczność (34 kcal/200ml) przy wysokiej gęstości odżywczej. Dodatkowo błonnik zawarty w soku pomidorowym pomaga w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii.
Sok pomidorowy jest również źródłem potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Polecany jest więc osobom, które mają ciężką fizyczną pracę lub sportowcom. Szklanka soku pomidorowego, a może dwie, będzie też fantastycznym ratunkiem po szalonej, imprezowej nocy.
Ponadto znajdziemy w nim (w 200 ml) fosfor 36 mg, magnez 22 mg, witaminę C 36,6 mg, witaminę B6 0,222 mg, kwas foliowy 40 µg, beta-karoten 340 µg, witaminę E 0,64 µg oraz witaminę K 4,6 µg.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję