Młoda kapusta na anemię, otyłość, ból piersi... LISTA ZALET
1 Młoda kapusta zawiera dużą dawkę witamin: C, A, K i z grupy B. Poza tym obfituje w potas, wapń,magnez, żelazo, mangan, cynk, sód i miedź
Shutterstock
2 Dzięki dużej zawartości żelaza, witaminy C, jak również chlorofilu, magnezu i miedzi pomaga zwalczać niedokrwistość
Shutterstock
3 Jest niskokaloryczna (100 g to ok. kcal), ma niewiele węglowodanów, za to sporo wody i błonnika. To czyni ją doskonałym produktem dla osób na diecie. Poszatkowana kapusta z dodatkiem soku z cytryny może być lekkim, zdrowym posiłkiem
Shutterstock
4 Chłodne liście kapusty można stosować jako okłady, gdy karmiąca mama ma nawał pokarmu, a piersi są obrzmiałe i twarde
Shutterstock
5 Surowa kapusta polecana jest osobom z chorobą wrzodową, bo wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego kleistymi substancjami. Poza tym kapusta zwalcza zgagę i zapobiega zaparciom
Shutterstock
6 Obniża poziom cukru we krwi
Shutterstock
7 Dzięki zawartości siarki korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci
Shutterstock
8 Zawarte w niej indole (substancje chemiczne) wspierają profilaktykę nowotworów o podłożu hormonalnym, czyli piersi, jajników, prostaty i jąder
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję