8 dietetycznych hitów na zimę. Zacznij je jeść od JUŻ!
1 Ten owoc można jeść solo, jako dodatek do sałatki albo składnik deseru z jogurtem czy muesli. Warto pić filiżankę soku z granatu, bo w ten sposób zaspokoisz dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas. Pół szklanki granatu dostarcza zaledwie 70 kcal, 3,5 g błonnika i 16 g węglowodanów, a także witamin z grupy B i kwas foliowy. Granat jest bogaty w przeciwutleniacze, które zapobiegają niektórym nowotworom - w tym prostaty, piersi i skóry, a poza tym obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Sok z granatów wypity rano pobudza metabolizm i dodaje energii. Kupując owoce, wybieraj najcięższe, bo takie są bardziej soczyste i smaczniejsze
Shutterstock
2 Jest doskonałym źródłem witaminy A, C i K. Obfituje w błonnik i potas oraz zawiera mało kalorii (mały owoc dostarcza ok. 40 kcal). Kiwi wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę układu krążenia. Warto dodawać je do sałatek owocowych i jogurtów albo jeść jako przekąskę
Shutterstock
3 Najlepsze są słodkie ziemniaki, zwane batatami (np. z pomarańczową lub czerwoną skórką), bo zawierają beta-karoten (zapobiega uszkodzeniom komórek i rozwojowi raka), dużo błonnika i białka o właściwościach antyoksydacyjnych, jak również żelazo, potas, witaminę B6 i wiele cennych składników odżywczych. Możesz z nich przygotowywać zupę-krem, piec lub podawać do mięsa w formie puree
Shutterstock
4 Zimą chętnie dodajemy cynamon do deserów, ciast, koktajli, herbaty, wina czy zup. Nic dziwnego, przyprawa ta doskonale rozgrzewa, a przy okazji wzmacnia odporność. Dodatkowo cynamon poprawia funkcjonowanie mózgu i układu krążenia. Zawiera olejki eteryczne o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. W jego składzie znajdziemy również wapń, mangan, błonnik, żelazo i przeciwutleniacze o udowodnionym działaniu antynowotworowym
Shutterstock
5 Zawierają podstawowe składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, żelazo, cynk, wapń i witaminy z grupy B. Mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Dodają też energii. Wybieraj spośród różnych rodzajów fasoli, grochu, soczewicy. Dodawaj je do zup i gulaszów. Według dietetyków rośliny strączkowe są dobrą i zdrową alternatywą dla mięsa
Shutterstock
6 Grejpfruty, pomarańcze, mandarynki i cytryny działają orzeźwiająco. Zawierają dużo wapna i są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, potasu, wapna i kwasu foliowego. Cytrusy mają silne właściwości antynowotworowe dzięki dużej zawartości flawonoidów. Dodawaj plasterek cytryny lub limonki do herbaty lub zwykłej wody, rób sałatki owocowe z pomarańczy i grejfrutów lub przygotowuj z nich soki. Ale uwaga! jeśli przyjmujesz jakieś leki (zwłaszcza antybiotyki), nie popijaj ich sokiem grejpfrutowym, bo możesz spowodować niebezpieczną interakcję (składniki grejpfruta mogą negatywnie wpływać na metabolizm leków)
Shutterstock
7 Szybko (ok. 8-10 minut) i łatwo się ją przyrządza, a stanowi pełnowartościowe, zdrowe dania. Możesz brukselkę upiec lub ugotować na parze. Albo przygotować z niej zupę-krem. Obfituje w potas, błonnik, witaminy A, C i K, które mają działanie przeciwzapalne, dodają energii, poprawiają pracę układu odpornościowego i zapobiegają przeziębieniu bądź grypie
Shutterstock
8 Można je jeść solo albo dodawać do koktajli, deserów, sałatek owocowych, a także pikantnych dań. Kaki obfitują w węglowodany, sód, błonnik, potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, witaminy C i A oraz zawierają trochę tłuszczu i białka. Duża ilość przeciwutleniaczy działa antynowotworowo. Warto wiedzieć, że liście persymony stosowane są w medycynie chińskiej np, jako gorące okłady na podrażnioną skórę albo napój obniżający ciśnienie krwi
Shutterstock