Wzmacnia serce, poprawia odporność - LICZI. Zalety
1 Ze względu na dużą zawartość potasu liczi dobroczynnie wpływa na pracę układu serca, obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że osoby regularnie spożywające liczi rzadziej chorują na miażdżycę. Owoce obniżają stężenie złego cholesterolu
Shutterstock
2 To zasługa antyoksydantów. Naukowcy wykazali, że ekstrakt z liczi, obfitujący w związki polifenolowe, zwalcza komórki rakowe, m.in. nowotworu piersi
Shutterstock
3 Słodkie liczi to dobra alternatywa dla słodyczy. Można je podjadać, bo mają niewiele kalorii - w 100 g - 66 kcal. Niestety, zawierają dużo cukrów prostych, więc osoby na diecie powinny jeść ich niewielką ilość. Także diabetycy nie mogą objadać się liczi, bo owoce mają wysoki indeks glikemiczny
Shutterstock
4 Owoc najsmaczniejszy jest od razu po obraniu ze skórki. Można zrobić to palcami, bo skórka łatwo oddziela się od perłowego miąższu. Trzeba jeszcze pamiętać o dużej pestce ukrytej w miąższu. Jeśli nie zjesz obranych owoców, możesz je zamrozić lub przechowywać w roztworze cukru
Shutterstock
5 Liczi świetnie komponują się smakowo z krewetkami i innymi owocami morza. Można je także dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, deserów i ciast
Shutterstock
6 Owoc wykorzystywany jest kosmetyce. Dzięki dużej zawartości witaminy C ma działanie odmładzające. Nadaje kremom i balsamom piękny, egzotyczny zapach
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję