Znajdujące się w brukselce minerały, w tym selen, zwalczają wolne rodniki. Wcześniejsze badania wykazały, że regularne spożywanie małych kapustek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, pęcherza, płuc i jelita grubego. To zasługa znajdującej się w brukselkach substancji o nazwie indolo-3-karbinol (I3C), która blokuje podział i rozwój komórek nowotworowych.
Najnowsze badania wykazały zaś, że najsilniejsza forma witaminy A – kwas retinowy (tretinoina) – wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego, w tym mózgu. Zapobiega zaburzeniom neurologicznym, demencji i chorobie Alzheimera. Właśnie w witaminę A obfituje brukselka.
Badania prowadzili naukowcy z Durham University i Aberdeen University. Zauważyli również, że podobne właściwości jak brukselka mogą wykazywać: kapusta, marchew, szpinak i pomidory.
Jeśli niespecjalnie przepadasz za smakiem brukselki, dobrze ją przypraw, np. czosnkiem i rozmarynem albo ugotuj z przecierem pomidorowym i ostrą papryczką.