8 powodów, dla których warto jeść BATATY
1 W fioletowych znajduje się duża ilość antocyjanów, w pomarańczowych – beta-karotenu. Mają one właściwości przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki i pomagają zapobiec wielu chorobom, m.in. nowotworom
Shutterstock
2 Już jeden batat zaspokaja średnio 28 proc. twojego dziennego zapotrzebowania na mangan, ważny minerał, który pomaga organizmowi w metabolizowaniu węglowodanów oraz przyswajaniu innych niezbędnych składników odżywczych. Mangan sprzyja też utrzymaniu zdrowych i mocnych kości
Shutterstock
3 Jeden batat dostarcza więcej niż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na beta-karoten, który działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, dba o zdrową skórę i dobry wzrok
Shutterstock
4 Kwercetyna należy do grupy flawonoli i ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć stan zapalny. Działa jak naturalny lek przeciwhistaminowy, który leczy alergię zarówno sezonową, jak i przewlekłą
Shutterstock
5 Mimo że obfitują w węglowodany, pomagają utrzymać poziom cukru we krwi w normie. Wpływają bowiem na metabolizm insuliny. Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik, który zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi
Shutterstock
6 Są bogatym źródłem potasu i witaminy B6 - dwóch podstawowych składników odżywczych, które są dobre dla serca. Potas zapobiega nadciśnieniu, a witamina B6 niweluje działanie homocysteiny odpowiedzialnej za zmiany miażdżycowe i rozwój chorób sercowo-naczyniowych
Shutterstock
7 Wystarczy zjeść jednego średniego batata, by zapewnić organizmowi 40 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wspiera ona produkcję kolagenu, który odpowiada za zdrową i piękną skórę
Shutterstock
8 Jest ona niezbędna dla układu odpornościowego i zachowania dobrego zdrowia. Buduje mocne kości i poprawia samopoczucie
Shutterstock