8 powodów, dla których warto jeść BATATY
62438 W fioletowych znajduje się duża ilość antocyjanów, w pomarańczowych – beta-karotenu. Mają one właściwości przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki i pomagają zapobiec wielu chorobom, m.in. nowotworom

Shutterstock
62439 Już jeden batat zaspokaja średnio 28 proc. twojego dziennego zapotrzebowania na mangan, ważny minerał, który pomaga organizmowi w metabolizowaniu węglowodanów oraz przyswajaniu innych niezbędnych składników odżywczych. Mangan sprzyja też utrzymaniu zdrowych i mocnych kości

Shutterstock
62440 Jeden batat dostarcza więcej niż 200 proc. dziennego zapotrzebowania na beta-karoten, który działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, dba o zdrową skórę i dobry wzrok

Shutterstock
62441 Kwercetyna należy do grupy flawonoli i ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć stan zapalny. Działa jak naturalny lek przeciwhistaminowy, który leczy alergię zarówno sezonową, jak i przewlekłą

Shutterstock
62442 Mimo że obfitują w węglowodany, pomagają utrzymać poziom cukru we krwi w normie. Wpływają bowiem na metabolizm insuliny. Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik, który zapobiega gwałtownym skokom cukru we krwi

Shutterstock
62443 Są bogatym źródłem potasu i witaminy B6 - dwóch podstawowych składników odżywczych, które są dobre dla serca. Potas zapobiega nadciśnieniu, a witamina B6 niweluje działanie homocysteiny odpowiedzialnej za zmiany miażdżycowe i rozwój chorób sercowo-naczyniowych

Shutterstock
62444 Wystarczy zjeść jednego średniego batata, by zapewnić organizmowi 40 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wspiera ona produkcję kolagenu, który odpowiada za zdrową i piękną skórę

Shutterstock
62445 Jest ona niezbędna dla układu odpornościowego i zachowania dobrego zdrowia. Buduje mocne kości i poprawia samopoczucie

Shutterstock
Komentarze (11)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeAha..., a nie sa tak przypadkiem GVO POdrobione???
Bo tak je reklamujeta.