5 nietypowych oznak, że brakuje ci witamin
1 To może być objaw niedoboru żelaza, cynku i witamin z grupy B takich jak niacyna (B3), ryboflawina (B2) i B12. "Jeśli jesteś wegetarianinem, częściej brakuje ci żelaza, cynku i witaminy B12" - zauważa dr Blum mówi. Aby uzupełnić niedobory, warto jeść więcej mięsa drobiowego, ryb morskich (tj. łosoś, tuńczyk), jajek, boćwiny, ostryg, suszonych pomidorów, orzeszków ziemnych i roślin strączkowych takich jak soczewica. Wchłanianie żelaza jest lepsze, jeśli towarzyszy temu witamina C, która dodatkowo działa przeciwzapalnie. Witamina C znajduje się w dużych ilościach m.in. w czerwonej papryce, kapuście i kalafiorze
Shutterstock
2 Prawdopodobnie masz niedobór biotyny (witamina B7), znanej jako "witamina urody". Warto wiedzieć, że organizm przechowuje witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a nie przechowuje większości witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. Dlatego trzeba dbać o regularnie dostarczanie organizmowi witaminy B7 wraz z dietą. Znajdziesz ją w produktach takich jak gotowane jaja, łosoś, awokado, grzyby, kalafior, soja, orzechy, maliny i banany
Shutterstock
3 To może być objaw niedoborów witamin z grupy B takich jak kwas foliowy (B9), B6 i B12. Niekiedy towarzyszą temu inne symptomy: depresja, lęk, notoryczne zmęczenia, jak również niedokrwistość i zaburzenia równowagi hormonalnej. W takiej sytuacji warto wzbogacić codzienną dietę o szpinak, szparagi, buraki, fasolę, jajka, małże, ostrygi i mięso drobiowe
Shutterstock
4 Prawdopodobnie masz niedobór magnezu, wapnia i potasu. Jedz więcej bananów, migdałów, orzechów laskowych, jabłek, grejpfrutów, brokułów i warzyw liściastych takich jak kapusta lub szpinak
Shutterstock
5 Bardzo możliwe, że masz w diecie za mało niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz witaminy A i D. Wprowadź do diety produkty zawierające te składniki takie jak łosoś, sardynki i inne tłuste ryby morskie, orzechy, migdały, olej lniany. W przypadku niedobory witaminy A, potrzebujesz zielonych liściastych warzyw, jak i kolorowych: marchewki, papryki, słodkich ziemniaków. Natomiast w uzupełnieniu niedoborów witaminy D pomocna będzie codzienna suplementacja - 2000 IU witaminy D
Shutterstock
6 Dobra wiadomość jest taka, że niedobór witamin w organizmie można bardzo łatwo "wyleczyć". Wystarczy zadbać o urozmaicona dietę obfitującą w produkty, które zawierają potrzebne witaminy. Można także sięgnąć po witaminowe suplementy diety
Shutterstock