Jeśli chcesz utrzymać apetyt w ryzach, zaczynaj posiłek od owoców i warzyw. Istnieje duża szansa, że nie sięgniesz potem po niezdrowe, tuczące produkty. Gdybyś jednak postanowił najpierw zjeść coś treściwego, raczej niechętnie sięgniesz potem po warzywa i owoce. Ale to niejedyny minus tej sytuacji. Otóż osoby, które zaczynają posiłek od fast foodów, w efekcie zjadają podczas niego o 31 proc. więcej kalorii niż osoby, które na starcie wybierają owoce i warzywa.
Warto wykorzystać te informacje podczas komponowania posiłków. Jeśli chcesz, by na przykład twoje dziecko zdrowo się odżywiało i nie tyło, proponuj mu na początek posiłku warzywa i owoce. Jest aż 85 proc. szans, że się na nie zdecyduje. Jeśli jednak owoce i warzywa zaproponujesz mu na koniec posiłku, szansa, że na to przystanie, wynosi tylko 58 proc.
Autorzy badania podpowiadają, jak komponować zdrowy bufet. Najbliżej, tuż pod ręką, powinny być owoce i jogurty. Zaś dopiero dalej produkty obfitujące w tłuszcz.
Wyniki badań zostały opublikowane w "PLOS One".
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>