Odchudza, wzmacnia pamięć. Sposób żucia ma znaczenie
1 Niektórzy dietetycy przekonują, że każdy kęs należy przeżuć 20 razy przed jego połknięciem. Natomiast dr Nick Read, gastroenterolog, zauważa, że obecnie żywność jest tak silnie przetworzona, że z powodzeniem wystarczy przeżuć ją tylko 14 razy albo po prostu tyle razy, by odczuć, że jest wystarczająco miękka. Lekarz zwraca uwagę na to, że staranniej należy przeżuwać surowe owoce, warzywa i mięso. Przestrzega, że połknięcie "grudek" pokarmu sprawi, że będą problemy z wchłonięciem zawartych w nim składników odżywczych oraz z jego całkowitym strawieniem
Shutterstock
2 Naukowcy policzyli, że codziennie przeżuwamy żywność w sumie od 800 do 1400 razy
Shutterstock
3 Odpowiednie żucie sprawia, że do układu pokarmowego trafiają bardzo malutkie, roztarte kawałki żywności. Dzięki temu enzymy trawienne nie mają problemów z ich strawieniem. Warto wiedzieć, że już podczas żucia mózg otrzymuje za pośrednictwem nerwu trójdzielnego twarzy informację, by wysłać sygnał do żołądka, iż należy rozpocząć trawienie. Poza tym mózg zyskuje impuls, że trzeba przyhamować apetyt. A więc odpowiednio długie i staranne przeżuwanie sprzyja odchudzaniu
Shutterstock
4 Podczas żucia wzmaga się produkcja śliny. To ułatwia strawienie pokarmu oraz pomaga oczyścić jamę ustną z resztek jedzenia. Nie spiesz się więc podczas posiłku
Shutterstock
5 Kiedy jemy spokojnie, ciało jest zrelaksowane, a układ nerwowy współczulny pobudza prawidłowe trawienie. Posiłek spożywany w pośpiechu może spowodować połknięcie dużej ilości powietrza, które zalegając w żołądku powoduje wzdęcia, nieprzyjemne odbijanie i poczucie dyskomfortu
Shutterstock
6 Prof Andrew Eder z University College London’s Eastman Dental Institute and the London Tooth Wear Centre zauważa, że żucie tylko po jednej stronie powoduje znaczące zużycie szkliwa - nawet 20 mikronów w ciągu roku. Z biegiem czasu można mieć też trudności z jedzeniem i odczuwać ból żuchwy
Shutterstock
7 Jak podają eksperci, nawet jedna dziesiąta z nas cierpi na bruksizm, czyli patologiczne zgrzytanie zębami, tarcie nimi oraz mocne zaciskanie szczęki. Bruksizm dokucza nam najczęściej w nocy. "To poważne zaburzenie zwykle jest odpowiedzią na stres, poddenerwowanie, nadużywanie napojów z kofeiną oraz alkoholu, palenie papierosów, a nawet brak ruchu" - zauważa dr Guy Meadows ze The Sleep School w Londynie. Bruksizm może niszczyć szkliwo, powodować łamliwość zębów oraz choroby przyzębia, jak również wywoływać migrenę i ból ucha
Shutterstock
8 Eksperci zwracają uwagę na fakt, że osoby, które żują codziennie przez wiele godzin gumę mogą zmienić kształt swojej twarzy. "Ze względu na dużą aktywność mięśni żwaczy twarz staje się bardziej kwadratowa" - przyznaje Luke Cascarini, komsultant chirurgii ustnej i szczękowej w North West London Hospitals and West Middlesex University Hospital. "Można wstrzyknąć botoks, który będzie stymulował mięśnie tak, by kształt twarzy wrócił do normy. Ale też żucie gumy może wywołać stan trwały, którego nie da się już zmienić" - dodał Luke Cascarini
Shutterstock
9 Według najnowszych doniesień żucie gumy wzmacnia pamięć. Japońscy naukowcy z National Institute of Radiological Sciences dowiedli, że osoby, które żują gumę podczas testów zdobywają wyższe wyniki niż osoby, które nie żują gumy. Badanie za pomocą rezonansu magnetycznego pokazało zaś, że podczas żucia aktywizuje się osiem ważnych obszarów mózgu
Shutterstock
10 Psycholog Cary Cooper z Lancaster University zauważa, że sposób przeżuwania i żucia gumy dużo mówi o naszej osobowości. Okazuje się, że osobowość typu A, charakteryzująca się wysokim poziomem stresu i dużą ambicją, wiąże się również z szybkim i mniej dbałym przeżuwaniem. Natomiast osoby z zachowaniem typu B powoli smakują jedzenie i przeżuwają wolno każdy kęs
Shutterstock