Dieta zupowa odchudza. W tydzień nawet 9 kilogramów mniej!
1 W Portugalii coraz modniejsza staje się tzw. dieta zupowa. Kuracja ta przybyła nad Tag z Brazylii, a za jej autorkę uchodzi Adriane Galisteu, prezenterka telewizyjna i modelka. Według brazylijskiej celebrytki na częstym jedzeniu samej zupy schudnąć można w ciągu tygodnia nawet 9 kg
ShutterStock
2 Zupowa dieta jest krótkotrwałą kuracją odchudzającą, której trwanie nie powinno przekraczać siedmiu dni. Podstawowym składnikiem zupy jest zazwyczaj kapusta głowiasta. Posiłek ten można spożywać bez ograniczeń, i jak twierdzą osoby stosujące tą dietę, im więcej je się zupy tym szybciej traci się na wadze
ShutterStock
3 Odchudzanie na bazie zupy ma jednak też swoje minusy i lekarze oraz dietetycy przestrzegają przed jej nadużywaniem. Główną wadą tego posiłku jest bowiem bardzo niska ilość protein, a także nadwyżka zawartości sodu
ShutterStock
4 "Osoba rozpoczynająca odchudzanie na samej zupie powinna pamiętać, że choć efekty tej diety są widoczne bardzo szybko i przychodzą stosunkowo łatwo, to jednak konsekwencje jej stosowania mogą być później bolączką dla uczestnika terapii. Po zakończeniu bowiem tej kuracji bardzo trudno jest utrzymać wagę, a utraconych kilogramów z czasem przybywa" - przestrzega lizboński lekarz Miguel Rego
ShutterStock
5 Podobnego zdania jest portugalska dietetyczka Maria Alvares, która radzi, by przed rozpoczęciem radykalnej diety skonsultować się z ekspertem. Przypomina ona, że terapie odchudzające nie mają identycznego wpływu na wszystkich kuracjuszy
ShutterStock
6 "Diety dające błyskawiczne rezultaty nie są zdrowe i w dłuższej perspektywie mogą być frustrujące dla osoby, która je stosuje. Utrzymanie niskiej wagi po ich zakończeniu musi być bowiem wsparte odpowiednim cyklem treningowych. Poza tym, kuracjusz musi wiedzieć jaką inną dietę zastosować, aby ponownie nie przybrać na wadze" - wyjaśnia Alvares
ShutterStock