Walczą z rakiem, chronią mózg. Warto jeść buraki!
1 Buraki obfitują w azotany (zawierają ich aż 20 razy więcej niż inne warzywa), które skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Badanie przeprowadzone w 2010 roku przez naukowców z Queen Mary’s University w Londynie wykazało, że już 250 ml soku z buraków obniża ciśnienie krwi na kilka godzin
Shutterstock
2 Najnowsze badanie przeprowadzone przez naukowców z Baker Heart and Diabetes Institute w Melbourne w Australii, wykazało, że wypicie 500 ml soku z buraków znacząco obniża ciśnienie krwi po sześciu godzinach od spożycia. Osoby, które piją sok z buraków regularnie, są obarczone mniejszym ryzykiem (o 10 proc. niższym) przedwczesnej śmierci z powodu schorzeń układu krążenia
Shutterstock
3 Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Exeter wykazały, że zawarte w burakach azotany nie tylko obniżenie ciśnienia krwi, ale również poprawiają kondycję organizmu. Dorośli, którzy piją 500 ml soku z buraków codziennie, są w stanie ćwiczyć o 16 proc. dłużej niż osoby, które nie spożywają buraków. Azotany pomagają mięśniom pracować wydajniej i zwalczają zmęczenie
Shutterstock
4 Badanie przeprowadzone w 2011 roku przez naukowców z Wake Forest University w Północnej Karolinie wykazało, że spożywanie buraków spowalnia rozwój demencji
Shutterstock
5 Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego buraki chronią przed chorobą Alzheimera. Już dwa, trzy małe buraki zapewniają 75 procent zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego
Shutterstock
6 Buraki zawdzięczają swoją barwę antocyjanom, które są silnym przeciwutleniaczem i mają właściwości przeciwnowotworowe. Badanie przeprowadzone w 2011 roku przez naukowców z Howard University w Waszyngtonie wykazało, że spożywanie buraków spowalnia o 12,5 proc. wzrost guza rakowego (w przypadku nowotworu piersi i prostaty)
Shutterstock
7 Buraki są bogate w błonnik i już 100 g buraków wystarczy, by wspomóc pracę jelit. Dlatego dietetycy zalecają buraki osobom, które mają problemy z trawieniem
Shutterstock
8 Buraki zawierają betainę, która normalizuje wydzielanie kwasu żołądkowego i wspomaga pracę wątroby
Shutterstock
9 Buraki są uważane za naturalne leki krwiotwórcze i zalecane osobom z anemią
Shutterstock
10 Buraki obfitują w cukier, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny jeść je oszczędnie, a niekiedy nawet całkowicie z nich zrezygnować
Shutterstock