Właściwości kakaowca doceniali już Majowie i Aztekowie, którzy nazywali je napojem bogów. Jakie właściwości ma ta roślina i jak można je wykorzystać nie tylko w kuchni?

Kakao. Źródło cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy

Kakao, a dokładniej jego ziarna, to źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych. W ich składzie znajdują się wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz witaminy A, E, C i z grupy B.

Reklama

Kakao zawiera także przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. Zmniejszają przez to ryzyko zachorowania na nowotwór. Surowe ziarna kakao mają kilkanaście razy wyższą zawartość antyoksydantów niż jagody i kilkadziesiąt razy większą niż zielona herbata.

Ponadto, zawarte w ziarnach kakaowca polifenole działają przeciwzakrzepowo, zwiększają przepływ krwi do mózgu, obniżają ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Reklama

Właściwości zdrowotne kakao

Ziarna kakaowca zawierają substancje dodające energii, czyli kofeinę i teobrominę. Kakao ma też w swoim składzie anandamid i fenyloetyloaminę, które wpływają na uwalnianie endorfin, czyli tzw. "hormonu szczęścia".

Właściwości kakao wspomagają także organizm w walce z chorobami krążenia. Niektóre badania wskazują, że regularne spożywanie kakao może mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego.

Kakao może też obniżać poziom tzw. "złego cholesterolu". Wpływa bowiem na poprawę profilu lipidowego, zmniejszając poziomy złego cholesterolu (LDL) i zwiększając poziomy dobrego cholesterolu (HDL), co również korzystnie wpływa na zdrowie serca.

Naturalne kakao może też pozytywnie wpłynąć na walkę z otyłością. Kakao ma niewiele kalorii, a zawarty w nim magnez (który uczestniczy w wielu reakcjach metabolicznych) może wywołać uczucie sytości. Ponadto zawarta w kakao epikatechina pozwala spalać zbędny tłuszcz w organizmie. Przeciwutleniacze zawarte w kakao są też istotne dla skóry. Umożliwiają neutralizację wolnych rodników przez co spowalniają proces starzenia się skóry.

Jakie kakao jest najzdrowsze?

Najwięcej właściwości zdrowotnych mają naturalne ziarna kakaowca, niepoddane obróbkom termicznym i bez dodatków takich jak np. cukier. Kakao naturalne może zawierać więcej składników odżywczych w porównaniu do przetworzonego kakao, lecz przez swój intensywny smak może być odbierane jako gorzkie.

Warto wówczas sięgać po produkty o wysokiej zawartości kakao (najlepiej powyżej 70 proc. kakao), ponieważ im wyższa jest zawartość kakao, tym mniejsza jest ilość cukru i tłuszczu dodanego do produktu. Najzdrowsza jest czekolada wyprodukowana z ziarna konszowanego na zimno.