Dieta dr Dąbrowskiej to okresowa głodówka lecznicza, której celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Trwa od kilku do kilkunastu dni (7-14 dni), rzadko – kilkadziesiąt (nawet 40 dni). Po fazie oczyszczania należy wprowadzać stopniowo do jadłospisu zdrowe produkty. W menu powinny wówczas nadal przeważać owoce i warzywa. Ważnym elementem diety stają się zaś ziarna i rośliny strączkowe. Na cenzurowanym są nadal wszelkie produkty z białej mąki oraz wysoko przetworzone, jak również mięso, nabiał, kawa i alkohol.

Reklama

Oczyszczając organizm, należy sięgać po warzywa nisko skrobiowe, tj. marchew, buraki, kalafior, brokuły, kapusta, sałata, ogórki, pomidory, papryka, cebula, por, seler naciowy, natka pietruszki, szpinak. Warto zajadać się kiszoną kapustą i kiszonymi ogórkami. Na liście produktów zakazanych są zaś ziemniaki, fasola, soczewica oraz kasze, które podnoszą poziom glukozy we krwi. Można jeść niektóre owoce: grejpfruty, cytryny, jagody i jabłka. Najlepiej by były surowe, ewentualnie gotowane (zupy, leczo). Dobrze działają koktajle warzywno-owocowe. Istotne jest picie przynajmniej 2-3 litrów wody. Wolno sięgać po herbatki ziołowe, świeżo wyciskane soki owocowe. Należy zrezygnować z czarnej herbaty, kawy i alkoholu.

Dieta dr Dąbrowskiej dostarcza organizmowi niewielką liczbę kalorii, dzięki czemu skutecznie odchudza. Teoretycznie nie jest zbyt uciążliwa, bo w przypadku napadów głodu można podchrupywać surowe warzywa, które zawierają dużo błonnika wywołującego efekt sytości. Praktycznie, zaledwie 800 kcal dziennie to „porcja głodowa” i wiele osób potrzebuje zjeść „coś konkretnego”. Niewielu osobom udaje się wytrwać na diecie dr Dąbrowskiej dłużej niż tydzień.

W trakcie diety dr Dąbrowskiej może pojawić się osłabienie, nudności, ból głowy, jak również biegunki i wymioty. Waga ciała spada, nawet kilka kilogramów w miesiąc i rzadko pojawia się efekt jo-jo, zwłaszcza jeśli po diecie utrzymamy zdrowe nawyki żywieniowe, tj. podjadanie zielonych warzyw zamiast słodyczy.

Na dietę dr Dąbrowskiej chętnie przechodzą osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne. Dieta owocowo-warzywna ma bowiem wyciszyć procesy zapalne w organizmie, przywrócić prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i uruchomić mechanizmy samoleczące organizmu. Do tego jej zadaniem jest uszczelnienie jelit i zbudowanie zdrowej mikroflory. Zwolennicy diety dr Dąbrowskiej podkreślają, że taki sposób odżywiania pozwala uniknąć infekcji (wzmacnia odporność), chorób układu krążenia (odchudza, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej) i cukrzycy.