Jak przekonują uczeni z Harvard University, regularne spożywanie owsianki zmniejsza ryzyko chorób serca oraz cukrzycy typu 2. Do tych wniosków doszli po przeanalizowaniu danych ponad stu tysięcy osób. Monitorowali ich styl życia, dietę oraz stan zdrowia przez 14 lat.

Reklama

Autorzy badania wykazali, że osoby, które nie żałują sobie produktów pełnoziarnistych, tj. owsianka czy brązowy ryż, rzadziej mają schorzenia serca. Terapeutycznie działa już 28 g produktów pełnoziarnistych, a właśnie taką "dawkę" zapewnia miseczka owsianki.

Uczeni przypominają, że owsianka to znakomity pomysł na śniadanie dla sportowców. Syci, dostarcza dużej porcji błonnika i pomaga utrzymać wysoki poziom energii w organizmie.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „JAMA: Internal Medicine”.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>