7 powodów, dla których warto jeść śniadanie. Codziennie!
1 Pomaga utrzymać poziom insuliny na właściwym poziomie i tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz otyłości
Shutterstock
2 Wiele badań naukowych wykazało, że ludzie, którzy jedzą codziennie śniadanie, mają więcej energii oraz lepsze samopoczucie w ciągu dnia. Z tego powodu warto jeść nabiał, jaja i inne produkty bogate w białko
Shutterstock
3 Pierwszy posiłek dnia zjedzony tuż po przebudzeniu daje "impuls" metabolizmowi, by ruszył pełną parą. Badania naukowe wykazały, że osoby, które nie jedzą śniadania, spożywają w ciągu dnia więcej kalorycznych potraw i szybciej tyją
Media
4 Jeśli ćwiczysz rano, śniadanie jest obowiązkowe. Ułatwia trening, minimalizuje ryzyko wyczerpania organizmu i sprawia, że wysiłek fizyczny daje lepsze efekty
Shutterstock
5 Wiele badań naukowych wykazało, że w trakcie odchudzania nie wolno rezygnować z porannego posiłku. Jedzenie śniadania pomaga szybciej stracić nadliczbowe kilogramy. Ważne, by posiłek nie zawierał dużej ilości cukru. Najlepiej zjeść chude mięso, jaja lub płatki owsiane
Shutterstock
6 Najlepsze efekty zapewnia śniadanie złożone z omletu, gotowanych jaj, płatków owsianych z dodatkiem orzechów lub zielonego koktajlu z warzyw
Shutterstock
7 Osoby, które jedzą śniadanie, łatwiej przestrzegają zasad zdrowego odżywiania, czyli spożywania pięciu posiłków dziennie. Po śniadaniu dłużej pozostają syci i w zupełności wystarcza im np. owoc na drugie śniadanie. Badania pokazują, że osoby, które unikają śniadań, częściej chwytają po słodkie przekąski w trakcie dnia oraz jedzą bardziej obfity obiad
Shutterstock
Komentarze(9)
Pokaż:
pani Gosiewskiej, przed śniadaniem??
Artykuł słuszny. Organizm ludzki jest tak cudownie skonstruowany, że potrafi samoczynnie przyspieszać lub spowalniać metabolizm (przyspieszając włącza różne funkcje lub ogranicza je jeśli chce spowolnić). Kiedy to robi? Ano wtedy, kiedy jest czas obfitości (przyspiesza) lub głodówki (spowalnia).
Niejedzenie śniadań jest dla organizmu głodówką. Metabolizm zwalnia, a każdy późniejszy nadmiar energii dostarczony wraz z pożywieniem, jest automatycznie magazynowany jako tkanka tłuszczowa.
A co do historii praczłowieka, to wasza wiedza jest równie mizerna, jak o odżywianiu. Mężczyźni zawsze starali się wychodzić na polowanie najedzeni, bo tylko wtedy można było być sprawnym łowcą. I nie było tak, że codziennie trzeba było polować. Po wyprawie mięso się magazynowało (np. suszyło) i jedzenia było na dłuższy czas.
Czytać więcej książek, a nie oglądać TV Trwam albo inne Republiki, pisdzielcze tępaki.
Wniosek jest taki, że osoby prowadzące zdrowszy tryb życia i dzięki temu łatwiej kontrolujące swoją wagę zwykle jedzą też śniadania. Natomiast nie ma związku między faktem, że je się śniadania i dlatego łatwiej kontroluje swoją wagę. To popularny mit.