Według hiszpańskich naukowców czerwone wino pomaga pozbyć się z powierzchni zębów bakterii, które tworzą płytkę nazębną - doskonałe siedlisko dla bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.
Aby dojść do tych wniosków uczeni testowali skuteczność różnych trunków i napojów w walce z płytką nazębną. Między innymi testowali działanie na zęby czerwonego wina bez alkoholu, czerwonego wina wzbogaconego wyciągiem z pestek winogron. Każde czerwone wino okazało się skuteczne.
Wyniki badań naukowców z Spanish National Research Council zostały opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Ostatnie badania naukowe nie były przychylne dla czerwonego wina. Wykazały, że picie tego trunku wcale nie wpływa korzystnie na układ krążenia i nie przedłuża życia. Okazało się, że nie ma żadnych dowodów na to, że najsilniejszy przeciwutleniacz zawarty w winie - resweratrol - rzeczywiście działa korzystnie na zdrowie.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>