Wiosna to dobry pretekst, by przypomnieć sobie o zdrowotnych korzyściach, jakie niesie ze sobą spożywanie jadalnych kwiatów. Przypominają o tym także naukowcy, którzy na łamach "Journal of Food Science" (magazyn pracowników Institute of Food Technologists w Wielkiej Brytanii) przekonują, że kwiaty, takie jak piwonia drzewiasta i wiciokrzew japoński, zapobiegają chorobom przewlekłym, obniżają ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.

Reklama

Siłą kwiatów jest duża zawartość związków fenolowych o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym. Poza tym obfitują w antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych.

Warto dodawać kwiaty do sałatek i innych potraw, jak również traktować je jako główny składnik dania. Można skorzystać z przepisów kuchni Dalekiego Wschodu, która chętnie wykorzystuje jadalne kwiaty.

Co ważne, należy jeść wyłącznie kwiaty jadalne. Te z kwiaciarni nie nadają się na nasze talerze, bo są przesycone różnego rodzaju chemikaliami i zamiast pomóc, zaszkodzą.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama