Dietetyczka Lidia Trawińska powiedziała IAR, że kawa wypłukuje z naszego organizmu niektóre minerały niezbędne do budowy kości. Zdaniem Trawińskiej, mitem jest to, że mleko i produkty mleczne zwiększają ilość wapnia, który wchłania się do kości. Dietetyczka powołała się na najnowsze badania światowe które pokazały, że receptą na zdrowe kości jest wyłączenie z diety produktów zakwaszających organizm, bo zakwaszenie powoduje wypłukanie wapnia. Według niej należy odstawić wszystkie produkty odzwierzęce, a jeść więcej "zielonych" warzyw i orzechów.

Nie wszyscy dietetycy podzielają te poglądy. Jednak co do jednego eksperci są zgodni - ogromny wpływ na zdrowie naszych kości ma aktywność fizyczna i ruch na świeżym powietrzu. 

Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Osteoporozy - choroby, która niszczy kości i prowadzi do ciężkich złamań.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>