Jednym z nieco zapomnianych, ale niezwykle cennym owocem jest aronia. Zerwana prosto z krzaka jest wprawdzie cierpka
i kwaśna, jednakże po odpowiednim przetworzeniu potrafi zdziałać cuda w niejednym podniebieniu! Istnieje wiele różnych sposobów na wykorzystanie tego owocu. Najbardziej popularne to pyszny dżem na kanapkę, gaszący pragnienie sok lub po prostu owocowa przekąska.

Reklama

Przepis na orzeźwiający sok aroniowy:

2 kg owoców aronii
2 kg cukru
6 dag kwasku cytrynowego
3 l wody


Owoce aronii myjemy i przekładamy do garnka, zalewając 3 litrami zimnej wody. Gotujemy ok. 30 minut, po czym odcedzamy. Następnie cukier mieszamy z kwaskiem cytrynowym i wsypujemy do garnka z owocami. Gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe! Tak przygotowany sok przechowujemy w słoiczkach.

Znamy już walory smakowe i możliwości przetwórcze aronii, warto jednak poznać ją też od strony zdrowotnej. Mało który owoc wykazuje tak dużo właściwości leczniczych! Według badań, to znakomite źródło wielu cennych substancji czynnych – antocyjanów, którym zawdzięczamy między innymi spowalnianie procesów starzenia i pomoc w walce z nowotworami. Aronia zawiera także witaminy C, B2, B6, PP, P, E i prowitaminę A oraz mikroelementy – potężny arsenał wspomagający zdrowie.

Drogocenne dla zdrowia właściwości aronii znajdziemy także w bioaktywnych suplementach diety (np. Alfa Aktiv) bazujących na naturalnych składnikach i sprawdzonej metodzie aktywacji witamin i minerałów. Należy przy tym pamiętać, że suplementacja nie zastąpi zróżnicowanej diety, jednakże odpowiednio dobrana może ją znacznie wzbogacić.