Jednym z nieco zapomnianych, ale niezwykle cennym owocem jest aronia. Zerwana prosto z krzaka jest wprawdzie cierpka
i kwaśna, jednakże po odpowiednim przetworzeniu potrafi zdziałać cuda w niejednym podniebieniu! Istnieje wiele różnych sposobów na wykorzystanie tego owocu. Najbardziej popularne to pyszny dżem na kanapkę, gaszący pragnienie sok lub po prostu owocowa przekąska.

Przepis na orzeźwiający sok aroniowy:

2 kg owoców aronii
2 kg cukru
6 dag kwasku cytrynowego
3 l wody


Owoce aronii myjemy i przekładamy do garnka, zalewając 3 litrami zimnej wody. Gotujemy ok. 30 minut, po czym odcedzamy. Następnie cukier mieszamy z kwaskiem cytrynowym i wsypujemy do garnka z owocami. Gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe! Tak przygotowany sok przechowujemy w słoiczkach.

Znamy już walory smakowe i możliwości przetwórcze aronii, warto jednak poznać ją też od strony zdrowotnej. Mało który owoc wykazuje tak dużo właściwości leczniczych! Według badań, to znakomite źródło wielu cennych substancji czynnych – antocyjanów, którym zawdzięczamy między innymi spowalnianie procesów starzenia i pomoc w walce z nowotworami. Aronia zawiera także witaminy C, B2, B6, PP, P, E i prowitaminę A oraz mikroelementy – potężny arsenał wspomagający zdrowie.

Drogocenne dla zdrowia właściwości aronii znajdziemy także w bioaktywnych suplementach diety (np. Alfa Aktiv) bazujących na naturalnych składnikach i sprawdzonej metodzie aktywacji witamin i minerałów. Należy przy tym pamiętać, że suplementacja nie zastąpi zróżnicowanej diety, jednakże odpowiednio dobrana może ją znacznie wzbogacić.

Trwa ładowanie wpisu