Przygotowanie tego dania jest bajecznie proste, a jego prozdrowotne właściwości są nieocenione. Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika. Według naukowców University of Leeds’ School of Food Science and Nutrition każde siedem gramów błonnika obniża ryzyko wystąpienia pierwszego udaru mózgu o siedem procent - czytamy w "Daily Mail", omawiającym publikację w "Stroke". Błonnik jest bowiem nieoceniony w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
Poza tym do makaronu z pomidorami często dodajemy sałatkę warzywną, co tylko potęguje dobroczynne działanie posiłku na układ krążenia. Eksperci policzyli, że takie danie zawiera wtedy około siedem gramów błonnika.
Autorka badania, Diane Threapleton przyznała: Większe spożycie produktów bogatych w błonnik - czyli produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw i orzechów - ma dobry wpływ na każdego, a zwłaszcza na osoby obarczone ryzykiem udaru mózgu, palących papierosy i z nadciśnieniem.
Naukowcy, aby dojść do tych wniosków, przeanalizowali dane z ośmiu badań naukowych przeprowadzonych w latach 1990-2012. Uwzględniali ryzyko wystąpienia wszystkich rodzajów udarów.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>