Potrawą najchętniej przygotowywaną w jesienne wieczory jest spaghetti i różnorodne zapiekanki. Powód? Jesień i zima sprzyja nieco cięższej diecie, w której lekkie sałatki są jedynie dodatkiem. Takie jedzenie potocznie zwane "comfort food" ma poprawić nam nastrój.

Reklama

Kiedy cofamy zegar, a chłodne wieczory chętniej spędzamy w domowy zaciszu, zwykle częściej sięgamy po dania, które mają nie tylko nas nasycić, ale również poprawić nastrój - zauważa uznany szef kuchni Marco Pierre White. Kucharz przyznaje, że sam w tym czasie często przyrządza tzw. potrawy jedno garnkowe.

Jesienią i zimą chętnie szykuję proste potrawy, które można ugotować w jednym garnku, są szybkie, tanie i co najważniejsze - pyszne - dodaje szef kuchni.

Wśród innych popularnych jesiennych dań znalazły się również zupy, które w ostatnim czasie stały się ulubienicami dietetyków. To również idealny sposób na zachowanie smukłej talii, co zimową porą stanowi nie lada wyzwanie.

Szczupłe osoby wiedzą, że miska pysznej zupy będzie nie tylko sycącym posiłkiem, ale dostarczy im również energię na kilka godzin i zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych - zapewnia Fiona Kirk, autorka popularnych poradników dietetycznych.

Proporcje składników w zupie powodują, że w tym daniu idealnie zbilansowany jest poziom protein, tłuszczów, węglowodanów, zupy dostarczają dużej ilości witamin i składników mineralnych - podkreśla specjalistka.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama