Badania na uniwersytecie Stanforda wskazały, że organiczne produkty zawierają taką samą ilość witamin, jak te bez etykietki "organiczny". W przypadku mleka wykazano tę samą ilość białka i tłuszczu, zaznaczając, że w mleko organiczne ma w sobie więcej kwasów omega-3.

Reklama

- Nie ma zbyt dużej różnicy pomiędzy produktami organicznymi, a nieorganicznymi - wyjaśnia dr Bravata, jeden z autorów badań.

Mówiąc o organicznych produktach mamy na myśli te, które nie są modyfikowane genetycznie i uprawiane bez użycia chemicznych wspomagaczy. Oczywiście cena takich upraw przekłada się na cenę płodów rolnych, które zwykle są droższe niż te spotykane w marketach.

Konsumenci wybierają produkty organiczne z kilku oczywistych powodów, jednak najnowsze doniesienia pokazują, że w przypadku odżywczych wartości obu grup produktów, nie ma między nimi wyraźnej różnicy - podkreśla prof. Alan Dangour.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>