Badania na uniwersytecie Stanforda wskazały, że organiczne produkty zawierają taką samą ilość witamin, jak te bez etykietki "organiczny". W przypadku mleka wykazano tę samą ilość białka i tłuszczu, zaznaczając, że w mleko organiczne ma w sobie więcej kwasów omega-3.
- Nie ma zbyt dużej różnicy pomiędzy produktami organicznymi, a nieorganicznymi - wyjaśnia dr Bravata, jeden z autorów badań.
Mówiąc o organicznych produktach mamy na myśli te, które nie są modyfikowane genetycznie i uprawiane bez użycia chemicznych wspomagaczy. Oczywiście cena takich upraw przekłada się na cenę płodów rolnych, które zwykle są droższe niż te spotykane w marketach.
Konsumenci wybierają produkty organiczne z kilku oczywistych powodów, jednak najnowsze doniesienia pokazują, że w przypadku odżywczych wartości obu grup produktów, nie ma między nimi wyraźnej różnicy - podkreśla prof. Alan Dangour.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Komentarze(2)
Pokaż:
Stary podział "chemii"- związki organiczne i nieorganiczne.
Żyjemy w "epoce" węgla (matołku) , nie "krzemu" (w/g prof. Sedlaka s.p.).
"Kaszubi" mają 50 mln. zł. na zatracenie "gwary", a "ślązacy" - ****** PO(srańcu).
Gwara "śląska" warta 100 mln. zł. MA(tołku).
Ucz się "chemii"- nagroda Nobla czeka na Twoje odkrycia