Wegetarianie żyją średnio od 6 do 9 lat dłużej niż zwolennicy mięsa - potwierdzają najnowsze badania. Zdaniem naukowców nie sprawia to sama dieta bogata w warzywa i owoce sprawia, ale styl życia, jaki wegetarianie prowadzą.

Reklama

Wegetarianizm, to nie tylko dieta wykluczająca potrawy mięsne i pochodzenia zwierzęcego, ale i zdrowy tryb życia, w którym najważniejsza jest świadomość tego jak i co się je. To, zdaniem naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii, tajemnica długowieczności wegetarian. Jak dowodzą najnowsze badania mężczyźni, którzy zrezygnowali z jedzenia mięsa żyją średnio 6 lat dłużej, kobiety natomiast nawet o 9 lat.

Badania potwierdzają, że wegetarianie bardziej świadomie dobierają składniki swojej diety i zwracając uwagę na ich wartości odżywcze. O tym, jak wegetarianizm poszerza kulinarne horyzonty przekonuje Polaków także Monika Mrozowska. Aktorka od kilkunastu już lat wierna jarskiej diecie wraz z mężem Maciejem Szaciłło prowadzą program kulinarny i wydają książki, które obalają mit o nudnej diecie jarskiej.

Ogólne przekonanie jest takie, że osoby niejedzące mięsa cały czas żywią się kanapkami z serem, albo samą sałatą. Między innymi z tego powodu razem z Maćkiem, moim mężem, zaczęliśmy wydawać książki. Chcemy pokazać, że to, co jedzą wegetarianie, nie ma nic wspólnego z tym, co większość ludzi myśli o diecie jarskiej. Nie chcemy nikogo na siłę przekonywać do wegetarianizmu, pokazujemy tylko, jakie kulinarne bogactwo omija nas każdego dnia - powiedziała Monika Mrozowska w jednym z wywiadów dla PAP Life.

Gotując, często sięgam po różne kasze, rośliny strączkowe. Razem z Maćkiem staramy się komponować różne smaki. Myślę, że to właśnie ta różnorodność pokazuje osobom, które nie są zbyt przychylnie nastawione do wegetarianizmu, że ta kuchnia może być bardzo smaczna - dodała.

Jak pokazują przeprowadzone przez Amerykanów badania wegetarianie to także osoby, które bardziej dbają o swoje zdrowie. Nie tylko są bardziej aktywni, pamiętają o regularnych ćwiczeniach, ale i rzadziej sięgają po używki, a w szczególności papierosy. Co więcej, z badań wynika, że przeciętny wegetarianin jest lżejszy od przeciętnego zjadacza mięsa nawet o 13 kilogramów.

Chociaż decyzja o przejściu na dietę wegetariańską motywowana może być względami religijnymi, etycznymi lub czysto zdrowotnymi, to w większości wiąże się nie tylko ze zmianą codziennego menu, ale i całościowego stylu życia. Dzięki czemu, jak podają naukowcy, wegetarianie cieszą się dobrym zdrowiem nawet do 80-tki.

Zdrowie dziennik.na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Reklama