Europejscy eksperci z European Society of Cardiology, zrzeszający naukowców m.in. z Wageningen University w Holandii i University of Southampton w Wielkiej Brytanii, opracowali nowe wytyczne dotyczące ryb w diecie. Zaprezentowali je na konferencji EuroPrevent w Dublinie, którą omawia dziennik „Daily Telegraph”.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
Aby chronić serce, należy jeść ryby dwa razy w tygodniu. Te dwie porcje ryb są lepsze dla zdrowia niż suplementy diety zawierające olej rybny. Zawierają bowiem inne składniki odżywcze, których nie ma w tabletkach, a które mają nieocenione działanie dla układu krążenia. Uczeni wskazują witaminę D, selen i jod, których bogatym źródłem są właśnie ryby.
Jakie ryby są najzdrowsze? Ze względu na najwyższy poziom kwasów tłuszczowych omega 3 najlepsze dla serca są tłuste ryby, tj. łosoś, makrela, sardynka i pstrąg.